A házi cukormentes szörpök és limonádék előnyei

A kánikulában minden folyadék jól jön, amiben nincsen túl sok cukor. Hogy ne legyen egyhangú az itallap, a szezon kedvenceiből készítsünk limonádét és szörpöt!

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 06. 26. 10:40
null
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A házi cukormentes szörpök és liomonádék előnye, hogy télire is eltehetjük, és szinte bármelyik gyümölcsből készülhet zamatos, frissítő ital – derül ki a diétaésfitnesz.hu cikkéből.

NÉHÁNY EGYSZERŰ SZABÁLY

Ahhoz, hogy minőségi és gusztusos italt készítsünk, hibátlan, érett, de nem túlérett gyümölcsökkel kell dolgoznunk. A túlérett, erjedésnek indult gyümölcs gyorsan szétázik a vízben, az pedig nem szép látvány. Ha a citromkarikákat bele szeretnék tenni az italba, akkor mindenképpen kezeletlen héjút keressenek! A szörpkészítésre ugyanez vonatkozik, de itt az üvegek sterilizálását se lustálkodjuk el, mert nagyon fogunk bosszankodni, ha minden eltett szörpünk megbuggyan.

LIMONÁDÉK

A klasszikus, citromléből és némi édesítőből készült limonádé a legkellemesebb hűsítő a nyári melegben. De sokféle módon feldobhatjuk ezt az alapitalt. Például úgy, hogy teszünk bele más, aromás, mondjuk, bogyós gyümölcsöt, epret, málnát, ribizlit, áfonyát, trópusi gyümölcsöt. Adhatunk hozzá bodzavirágot, illatos fűszert, citromfüvet, mentát, kakukkfüvet, gyömbért. Esti beszélgetésekhez gazdagíthatjuk leheletnyi alkohollal, száraz pezsgővel, habzó borral, esetleg minimális vodkával.

Fotó: Pixabay

FŐZÉS NÉLKÜLI SZÖRPÖK

Ebben az esetben a gyümölcsöket egy speciális, a magokat különválasztó gyümölcsdarálóval vagy paradicsompasszírozó segítségével pépesítjük. Ha málna- vagy ribizliszörpöt készítünk, akkor egy tiszta textilpelenkán érdemes átszűrni a levet, így megszabadulunk a magoktól. A szűrés után keletkezett tiszta gyümölcsléhez adjunk literenként fél liter forralt és visszahűtött vizet. Majd kilónként 30–60 dkg nádcukrot vagy nyírfacukrot, attól függően, mennyire szeretnénk édesíteni. Egy napig hagyjuk állni, időnként keverjük meg, hogy feloldódjon a cukor.

Arra nagyon ügyeljünk, nehogy belepottyanjon morzsa vagy bármi más, ezért takarjuk le az edényt. Másnap sterilizált üvegbe tegyük, zárjuk le egy réteg celofánnal, majd tegyünk a celofánra tartósítót, és még egy réteggel zárjuk le. Miből érdemes: málna, ribizli, meggy, szilva, gránátalma.

FŐZÖTT SZÖRPÖK

Ha főzött szörpöt készítünk, megúszhatjuk a darálást. Ilyenkor elég csak összetörni a gyümölcsöt, mert így hamarabb megfő. Mérjük meg a gyümölcsalapot, literenként adjunk hozzá 7 dl vizet, majd minden kilóhoz fél kiló nád- vagy 30 dkg nyírfacukrot. Egy nagy fazékban forraljuk fel, 5 perc bugyogás után vegyük le a tűzről. Forrón adagoljuk ki a sterilizált üvegekbe. Ha fémkupakos üvegbe tesszük, akkor 5 percre állítsuk fejre, miután rácsavartuk a kupakot. Tegyük egy kosárba vagy tálba az üvegeket, és takarjuk le paplannal, plédekkel, hogy minél lassabban hűljön ki. Ezt hívják száraz dunsztolásnak.

JEGES ITALOK, FRAPPÉK

Ha lefagyasztjuk a gyümölcsöket és turmixoljuk, új állagot és ízhatást érhetünk el. A könnyebb kezelhetőség érdekében kockára vágva érdemes a mélyhűtőbe tenni a gyümölcsöket. Arra figyeljünk, hogy nem kell jéggé fagyasztani őket, csak annyira, hogy dermedtek, fagyosak legyenek. Nagyon alkalmas erre a sárgabarack, a sárgadinnye, a görögdinnye, de a cseresznye, a kivi és a banán is. Vagy kókusztejjel, vagy frissen préselt narancslével turmixoljuk össze a jeges gyümölcsöket, és máris kész a frappé.

Mennyei szörpök és liomonádék receptjéért tekintse meg a teljes cikket a Diéta és Fitnesz oldalán!

Korábbi cikkünkben arra hívtuk fel az olvasók figyelmét, hogy hőségben a megfelelő fényvédelem mellett a szabadtéri munkavégzésre, sportolásra is jobban oda kell figyelni. Ugyanis egyre erősödik a forróság, életbe lépett a vörös kód, mely előreláthatólag csütörtökig marad. A hőségben nemcsak magunkra kell odafigyelni, hanem a gyerekekre, idősekre, betegekre és a háziállatokra is. Kánikulai kisokos: igyunk sokat, keressük az árnyékot!

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.