A kismamák étrendjének legfontosabb tápanyagai

Az anya várandósság alatti életmódja kihat a magzatra is, éppen ezért az sem mindegy, hogy milyen élelmiszereket fogyasztanak a kismamák a terhesség alatt. A Diéta és Fitnesznek Dr. Gulyás Tamás orvos, életmód-terapeuta gyűjtött össze néhány lényeges tudnivalót.

Forrás: Diétaésfitnesz2020. 10. 21. 11:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

ROSTDÚS, SZÉLSŐSÉGEKTŐL MENTES TÁPLÁLKOZÁS

A kiamamák makro- és mikrotápanyag-bevitele kihat a magzatuk egész életére, így fontos az optimális adagolás. Egyes vitaminokból többletbevitel szükséges, még mások károsak is lehetnek. Emellett az sem mindegy, hogy ezek a nélkülözhetetlen molekulák milyen formában kerülnek be a szervezetbe, és ez jelentősen befolyásolja biológiai hozzáférhetőségüket. Fontos a rostdús, szélsőségektől mentes, sok zöldséget tartalmazó táplálkozás. Alapvetően azt lehet mondani, hogy normális szintű, nem nagy dózisú vitaminbevitelre van szükség a legtöbb vitamin tekintetében. Egyes anyagokat azonban a mai, nyugati típusú táplálkozás mellett nehéz megfelelő formában biztosítani, így ez esetben indokolt lehet az étrend-kiegészítők alkalmazása. Nézzük, mire van szüksége egy várandós nőnek!

FOLSAV

Ez volt az első vitamin, amiről leírták, hogy a hiánya velőcső-záródási rendellenességhez vezethet, illetve már a fogantatás előtt biztosított bevitele 70 százalékkal képes csökkenteni ezen fejlődési zavart. Ennek érdekében tervezett terhesség esetén már a fogantatás előtt 8 héttel érdemes minimum napi 400 mcg folsavat szedni, de ha volt már problémás terhesség, akkor 4-5 mg is javasolt. A folsav a B6- és a B12-vitaminnal együtt csökkenti a homociszteinszintet. A magas homociszteinszint nemcsak a szívinfarktus vagy az agyvérzés kockázatát növeli, hanem a vetélését is.

Legfőbb forrásai: a fűfélék (pl. árpafű), a zöld színű zöldségek, a gabonák és a burgonyafélék.

Bevitel szempontjából nem csak a mennyiség, de a forrás is fontos. A természetes források sokkal jobbak, mint a szintetikusan előállítottak.

JÓD

Hazánkban, ami egyébként is jódhiányos területnek számít, a jódhiány a pajzsmirigy-alulműködés legfőbb oka. Terhesség alatt napi 100–150 mikrogramm jód bevitele mindenképp javasolt. hiszen a magzat pajzsmirigy-alulműködése szellemi visszamaradottságot és retardációt eredményez. A pajzsmirigy felelős az energia fenntartásáért, vagyis a működése kihat az összes sejt működésére.

SZELÉN

Ez a nyomelem szükséges ahhoz, hogy a pajzsmirigyhormon egy aktívabb formájába alakuljon. Hiszen hiába megfelelő a jódellátás, ha a jód nem megfelelően épül be, illetve nem megfelelően hasad le a megfelelő hormonhelyekről. Emellett a szelénhiány legújabban az újszülöttkorban fellépő asztma kockázati tényezői között is szerepel. A kismamák étrendje szempontjából a terhesség alatt a szelén minimum 50 mikrogramm napi szintű biztosítása javasolt. Pajzsmirigy-alulműködés esetén ennek a többszörösére is szükség lehet.

E-VITAMIN

Az E-vitamin nem egy vitamin, hanem nyolc nagyon hasonló molekula összefoglaló neve. Természetes formájában számos ponton fontos a szervezet számára. Először is az egyik legfontosabb zsíroldékony antioxidánsunk, ami a sejtek membránjának védelmében fontos. A légúti betegségek és általában a gyulladáshajlam mérséklésében is szerepet játszik. Nem véletlen, hogy az anya E-vitamin-hiánya megnövekedett asztma-előfordulás kockázatával jár a megszületett gyermekekben. A kismama étrendje esetén 20-30 NE bevitele biztonságos és szükséges is.

Az E-vitamin természetes forrásai: a növényi csíraolajok, a magvak, de a fűfélék (árpafű, búzafű) szintén megfelelő mennyiségben tartalmazzák.

D-VITAMIN

A D-vitamin jelentőségét ma már egyre több helyről halljuk. A baba még sötétben van, ő nem tudja előállítani aktív formáját, de sajnos a mamák többsége is D-vitamin-hiányban szenved. Mivel szerepe van számos differenciálódási folyamatban, fontos rögtön az aktív forma (D3-vitamin) pótlása.

TIPP: A kismamák részére készült hazai hivatalos ajánlás szerint a D-vitamin-hiány megelőzésére javasolt D3-vitamin-dózis terhes nők számára napi 1500–2000 NE.

Az ómega-3 zsírsavak fontosságáról, és a vas adagolásáról fontos tudnivalókért olvassa el a teljes cikket a diétaésfitnesz.hu oldalon!

Korábbi Életstílus-cikkünk hasznos lehet a kismamák számára is: Hanyag tartás, lógó fej, megfeszített végtagok, fájó hát és derék. Ismerős? Van rá megoldás. Az Alexander-technika szelíd gyógymód az agresszív fájdalomra.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.