A klímaváltozás az Alpokban lévő gleccsereket is fenyegeti

Egy kutatás szerint az évszázad végére a gleccserek 92 százaléka eltűnhet a hegyláncból – írja a haon.hu.

Forrás: MW2020. 12. 13. 13:26
null
A hegyvonulatban mintegy 4000 gleccsert tartanak számon Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A walesi Aberystwyth Egyetem tudósai a Change (változás) projekt keretében 2019-ben végeztek kutatásokat az Alpokban. A hegyvonulatban mintegy 4000 gleccsert tartanak számon, köztük olyan híres síparadicsomokat, mint a svájci Zermatt vagy a franciaországi Tignes – ismertette a BBC News.

Az egyetem előrejelzése szerint ezek a népszerű síterepek is eltűnnek, de az Alpok vízfolyásait, víztartalékait, ökoszisztémáját is jelentősen érinti a klímaváltozás.

A kutatók az Alpok európai régióinak több mint száz évre visszatekintő klímaadatait elemezték és 2100-ig állították fel előrejelzésüket.

A hegyvonulatban mintegy 4000 gleccsert tartanak számon
Fotó: Pixabay

A kutatás modellezte az Alpok gleccserjeinek úgynevezett környezeti „magassági egyensúlyvonalát” (ELA). Ez az a tengerszint feletti magasság, ahol a felhalmozódó hó és jég mennyisége megegyezik azzal, amely egy év alatt megolvad vagy elpárolog. Ez alapján fogalmazták meg a tudósok előrejelzésüket arról, hogy hogyan hat a gleccserekre a klímaváltozás.

A kutatás megállapítása szerint „gyors és nagyon változó” hatásokkal számolnak.

Drámai hatással jár, ha a gleccserek eltűnnek az Alpokból, egyebek mellett az ivóvízforrás, a termények, az öntözés, a szennyvízkezelés és a vízenergia is megsínyli.

A tudósok szerint 2050-re már szinte az összes, 3500 méter alatt fekvő gleccser elolvad az Alpokban.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Két fiatal elefánt pusztult el vírusfertőzésben egy állatkertben

Egy hét alatt a második fiatal elefánt is elpusztult vírusfertőzésben a New York állambeli állatkertben.

„Ez a legrosszabb, ami történhetett. Több mint egy hétig ápoltuk intenzíven. A csapat reménykedett, hogy minden egyes nap, melyet Batu túlél, növeli az esélyeit, hogy legyőzze a betegséget” – mondta Ted Fox, a Rosamond Gifford Állatkert igazgatója.

Az ötéves hím péntek reggel múlt ki, néhány nappal öccse, Ajay után. Ajay kedden, második születésnapja előtt pusztult el. Mindkét állattal az EEHV (elefánt endotheliotropic herpeszvírus) végzett, mely ázsiai elefántoknál jelenik meg.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.