A klímaváltozás ezekre a területekre nagy fenyegetést jelent

A klímaváltozás a világörökségi helyszíneket fenyegető egyik legnagyobb veszély – közölte szerdán a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

Forrás: MTI2020. 12. 03. 9:40
null
2014-ben még csak a területek egynegyede volt veszélyben Fotó: Manuel ROMARIS Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A globális felmelegedés az ilyen területek egyharmada számára nagy vagy nagyon nagy fenyegetést jelent. 2014-ben még csak a területek egynegyedénél volt ez így.

Az ENSZ Nevelésügyi Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a természeti világörökségi helyszínek közé az egyedülálló és megőrzésre érdemes természeti értékkel bíró térségeket, helyeket sorolja. AZ IUCN ezen világörökségi helyszínek állapotát idén harmadik alkalommal vizsgálta 2014-et és 2017-et követőan.

A klímaváltozás jelenleg 252 helyszín közül 83-at károsít – három éve 62-t, hat éve 35-öt károsított.

Túlélési esélyük alapján az IUCN négy kategóriába sorolja a helyszínek állapotát: a jó, az aggályos, de jó, a súlyosan aggályos és a kritikus kategóriába.

2014-ben még csak a területek egynegyede volt veszélyben
Fotó: Flickr

A kritikus kategóriába került ezúttal a világ legnagyobb korallzátonya, az Ausztrália keleti partjainál lévő Nagy-korallzátony. A vizek felmelegedése és elsavasodása itt a korallok pusztulásához vezetett.

Szintén ebbe a kategóriába kerültek idén a Kaliforniai-öböl Mexikóhoz tartozó szigetei.

Már három éve is a kritikus csoportba tartozott a floridai Everglades Nemzeti Park, a kenyai Turkana-tavi Nemzeti Park és a szumátrai trópusi esőerdő.

Sikertörténet viszont az elefántcsontparti Comoé Nemzeti Park, ahol 2014 óta a nemzetközi segítségnek és a jobb menedzsmentnek köszönhetően folyamatosan javul a helyzet.

A nemzeti park a jövőre vonatkozó kilátásait tekintve az „aggályos, de jó” kategóriába került.

A koronavírus-járvány hatásai a természeti világörökségi helyszíneken is észlelhetők. Bár néhány helyen jót tett a turisták elmaradása, összességében azonban negatív következményekkel járt az IUCN szerint. Turisták nélkül ugyanis csökkent a nemzeti parkok vadőreinek jövedelme, az illegális tevékenységek pedig felvirágoztak.

A tüzek menekülésre kényszerítik a turistákat a Fraser-szigeten

Hatodik hete küzdenek a tűzoltók az ausztráliai Fraser-szigeten – a világ legnagyobb homokszigetén – a bozóttüzekkel, egyre nagyobb terület válik a lángok martalékává, arra kényszerítve a turistákat, hogy hagyják el a sziget északkeleti részét.

A lángok az 1840 négyzetkilométeres Fraser-sziget területének csaknem felét – több mint 76 ezer hektáros területet – perzselték fel.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.