A kőkemény köredzés titkai

A funkcionális köredzés mindenkinek mást jelent, de az az érzés, amit edzés után tapasztalunk, egyformán csodálatos. Horváth Erik, funkcionális tréner segít megérteni, mi miért történik – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 03. 12. 13:35
null
A saját testsúlyos gyakorlatok helyes kivitelezésének elsajátítása után súlyók is beépíthetők az edzéstervbe Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre népszerűbb a funkcionális köredzés. Lényege, hogy olyan gyakorlatokat végzünk, amelyek a mindennapi életben is megállják a helyüket, azaz testünk, izmaink a maguk természetes módján mozognak. Aki egyszer beleszagol, alig várja, hogy legközelebb is mehessen a terembe „szenvedni”. A köredzés alapjairól Horváth Erikkel beszélgettünk, aki 2014 óta tart edzéseket, 2017 óta saját terme van.

„Egységes egészként tekintünk a testre, több gyakorlatot kombinálunk egy összetett mozdulatsorrá

– mondta a sport- és rekreációszervezés szakon diplomázó sportember. – Nem izoláltan edzük az izmokat, hanem mozdulatokat gyakorlunk. Több képességet fejlesztünk egyszerre: erőt, állóképességet, hajlékonyságot, koordinációt és gyorsaságot. Természetesen mindenkinél azt kell előtérbe helyezni, amire a leginkább szüksége van.”

A köredzésen belül többféle edzésfajtát különböztetünk meg. Az első az EMOTM (every minute on the minute), amelynél egy adott gyakorlatot végzünk minden percben az adott ismétléssel, majd a percből megmaradt idővel gazdálkodhatunk pihenőként. A második a HIIT (high-intensity interval training), amelynél van egy meghatározott munka- és pihenőidő, az edzettségi szinttől függ, hogy melyik mennyi (például negyven másodperc munka, tíz másodperc pihenő).

A saját testsúlyos gyakorlatok helyes kivitelezésének elsajátítása után súlyzók használata is beépíthető az edzéstervbe
Fotó: PEXELS

A harmadik az AMPRAP (as many reps as possible), amikor meghatározott gyakorlatot meghatározott ismétlésszámmal és időre végzünk. Például öt guggolás, tíz fekvőtámasz és tizenöt burpee (hatütemű fekvőtámasz), ezeket folyamatosan tizenkét percig csináljuk, amennyi kör belefér, addig űzzük. A negyedik a Tabata. Meghatározott munka- és pihenőidőre kell végezni a gyakorlatokat, ez négy percig tart, ezalatt nyolcszor váltja egymást a 20 másodperc munka és 10 másodperc pihenő.

„A gyakorlatok sok mindentől függnek, az edző szakképzettségétől, az eszközöktől. Rengeteg módon össze lehet állítani az állomásokat, ez nagyban függ a létszámtól. A sorrendnél fontos, hogy az edzés elején ne legyenek leterhelve a hasüreget körülvevő izmok, ezért ne olyan gyakorlatokkal kezdjünk, amelyek ezekre hatnak.

Ha valaki kezdő, először az alap saját testsúlyos gyakorlatokat és tartásokat kell átnézni, mint a planktartás, a fekvőtámasztartás, a fekvőtámasz vagy a guggolás. Ha ezeknek a végrehajtása szabályos, lehet egyről a kettőre lépni.”

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Hat gyakorlat, ami látványosan formálja a testet

Elhatározta, hogy edzeni kezd és szeretné, ha ez minél hamarabb meglátszana a testén?

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.