A levegőminőségre hatással lehet az érkező szaharai por

A jelenlegi előrejelzések alapján sáros eső nem várható, de a szálló por okozta légszennyezettséget növelheti a térség fölé érkező szaharai por – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szombaton az MTI megkeresésére.

Forrás: MTI2021. 02. 20. 20:11
null
A szálló por okozta légszennyezettséget növelheti a térség fölé érkező szaharai por Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken az európai uniós Copernicus Légköri Megfigyelő Szolgálat (CAMS) közölte, hogy ismét nagy mennyiségű szaharai homok érkezik Európa fölé a hét végén.

Erre reagálva Csonka Tamás meteorológus az MTI-nek azt írta: Magyarország térsége fölött anticiklon épül ki, amely tartósan meghatározza az időjárást. Ennek nyugati peremén a Nyugat-Európát elérő hidegfront előtt érkezik a szaharai por, amely a következő napokban eléri Skandinávia térségét is.

A szálló por okozta légszennyezettséget növelheti a térség fölé érkező szaharai por
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A hét közepén vagy második felében jelentős hígulás után északi irányból Magyarország fölé is megérkezhet a porfelhő vagy annak maradványa. A Kárpát-medence térségében azonban jelentős csapadék nem várható a következő 5-6 napban, így sáros esőre sem kell számítani. A ködös, rétegfelhővel borított tájakon lehet gyenge szitálás. Az előrejelzések szerint jövő szombaton lehet némi csapadék az ország egy részén egy hidegfronthoz kötődően, ennek mennyisége azonban még bizonytalan.

A meteorológus ugyanakkor kiemelte, hogy a hét második felében a szaharai por hatására a talajközeli szinteken előfordulhat az úgynevezett kisméretű aeroszol részecskék (PM10), vagyis a szálló por koncentrációjában bizonytalan mértékű növekedés, de ezt valószínűleg nehéz lesz elkülöníteni a regionális vagy helyi szennyezéstől.

Testmozgás dermesztő hidegben

Körültekintőnek kell lennünk, amennyiben télen is a szabad ég alatt szeretnénk edzeni. Nézzük, miket kell figyelembe vennünk, hogy ne megbetegedés legyen az önfeledt testmozgás vége.

Röpködnek a mínuszok februárban, ám sokakat ez sem tántorít el, hogy a szabadban sportoljanak. A kinti testedzésnek számos előnye van a beltérivel szemben, így ha tehetjük, minél többször mozogjunk a szabad levegőn, akár télen is! Hogy ne sérüléssel és megbetegedéssel végződjön a szabad ég alatt űzött sporttevékenység, fogadjunk meg néhány hasznos tanácsot!

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.