A multivitaminok előnyei és hátrányai

Multivitamint fogyasztanak a sportolók, a kismamák, illetve az étkezési zavarral küzdő gyerekeknek is javasolják az orvosok. Vajon valóban hasznosak ezek a készítmények? Érvek és ellenérvek – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 05. 05. 16:34
null
A tudományos világban folyamatosan vitáznak, hogy mennyi és milyen vitaminra van szüksége az embernek Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több népszerű sportoló, például a hatszoros Super Bowl-győztes is rendszeresen szed multivitamint. A tudományos világban folyamatosan vitáznak, hogy mennyi és milyen vitaminra van szüksége az embernek. Egyesek szerint a multivitaminok hasznosak, pozitívan hatnak az egészségre, és érdemes naponta szedni. A másik oldal azonban veszélyesnek tartja ezeket a készítményeket. Néhány érv a multivitamin mellett és ellen.

Előnyei

Megelőzi a vitaminhiányt

Ezekben az étrendkiegészítőkben nagyon sok vitamin és ásványi anyag található, így ha rendszeresen szedjük, megelőzzük, hogy bármilyen hiányállapot alakuljon ki a szervezetünkben. Olyanoknak nagy segítséget nyújtanak, akik eleve valamilyen ásványianyag-hiányban szenvednek, például alacsony a vasszintjük. Magasabb vastartalmú multivitaminnal elegendő vasat adhatnak az étrendjükhöz.

Fokozza az energiát, koncentrációt

Bizonyos vitaminok, például a B-vitaminok (B6, B12, folsav, tiamin) fontos szerepet játszanak az agyi működésben, különösen a koncentrációt illetően. Hozzájárulnak az idegrendszer épségéhez, elűzik a fáradtságot.

Segít az extra veszteségek pótlásában

Bizonyos körülmények megterhelik a szervezetet, ilyenkor magasabb koncentrációjú vitaminokra van szükség. Jó példa, amikor egy nő várandós vagy szoptat, illetve, amikor egy profi sportoló nagyobb terhelésnek van kitéve. Ilyen esetekben napi egy multivitamin-tabletta segít az extra veszteségek pótlásában.

Praktikus

A multivitamin szedése a legegyszerűbb módja, hogy plusz ásványi anyagokat vigyünk a szervezetbe. Nem kell mást tenni, mint mindennap ugyanabban az időben bevenni a tablettát.

A tudományos világban folyamatosan vitáznak, hogy mennyi és milyen vitaminra van szüksége az embernek
Fotó: PEXELS

Hátrányai

Túladagolás

Sokan nem is gondolják, de a vitaminokat is túl lehet adagolni, külnösen a zsírban oldódókat (A, D, E, K-vitamin). A túladagolás lehet enyhe és súlyos, olyan tünetekkel járhat, mint fáradtság, émelygés, hányás, székrekedés, hasmenés, álmatlanság, verejtékezés, szorongás, depresszió, szívdobogás, légzési nehézség vagy veseelégtelenség.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Így készíthetjük fel a testünket a nyárra!

Nyáron könnyen leég a bőr, megjelennek a máj- és pigmentfoltok és mélyülnek a ráncok, de megfelelő étkezéssel fel lehet készíteni a testet és mindezt el lehet kerülni.

A simogató napsugár fontos, hiszen nemcsak jó közérzetet biztosít, de a D-vitamin termelésében is komoly szerepet kap. Az UVA-sugarak azonban a bőr mélyebb rétegeibe hatolva elcsúfítják a bőrt, mivel szaporítják a szabadgyököket – derül ki a Diétaésfitnesz.hu cikkéből. Ezért is fontos, hogy felkészítsük a testünket a nyárra.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.