A nagy fehérjedilemma: szedjük vagy ne?

Ha valaki elkezd konditerembe járni, bizonyára gyorsan szembesül a dilemmával: szedjen vagy ne szedjen fehérjeport. Somogyi-Kovács Anita jogi szakokleveles sportdietetikust és Schreiber Norbert személyi edzőt arra kérte a CsupaSport magazin, hogy segítsen eligazodni ebben a témakörben.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 05. 27. 8:28
null
Sokaknak már az első edzés után az az első kérdése, hogy milyen fehérjét szedjenek Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amatőr, ám rendszeresen edző sportolóknak mennyire ajánlott a fehérjefogyasztás ?

Somogyi-Kovács Anita: Erre nem lehet egyértelmű választ adni. Egy átlag egészséges felnőtt ember – amilyen, mint tudjuk, nincs – számára az ajánlott napi fehérjeszükséglet átlagosan 0.8-1 gramm/testtömegkilogramm/nap. Bárkinek bármilyen fehérjekiegészítés használata előtt javasolt elvégeztetni a vénás vérből történő eGFR és kreatinin szérumvizsgálatokat. Ezek az értékek megmutatják, milyen a vesefunkció, és azt is, hogy az adott embernek esetleg szükséges lehet-e a fehérjebevitel megszorítása.

Amatőr sportolóknak, akik hetente háromszor negyven-ötven percet sportolnak, és mindennap legalább két alkalommal esznek állati eredetű élelmiszereket, például tejet, húst, halat vagy tojást, nagy valószínűséggel nincs szükségük fehérjekiegészítésre.

Akik nem fogyasztanak ennyi állati eredetű fehérjét vagy vegetáriánusok, nekik is egészségi állapotfelmérés és a táplálkozási szokások ellenőrzése után lehet esetlegesen ajánlani fehérjekiegészítést, de ez megoldható jól összeválogatott alapanyagokkal is.

Sokaknak már az első edzés után az az első kérdése, hogy milyen fehérjét szedjenek
Fotó: PEXELS

Schreiber Norbert:Én is tapasztalom, hogy

sokaknak már az első edzés után az az első kérdése, hogy milyen fehérjét szedjenek, de ez nem csodaszer.

Amit fontos hangsúlyozni, hogy a fehérjepor, ahogyan a nevében is benne van, táplálékkiegészítő. Nagyon hasznos, ha például az ember izomtömeget akar növelni, ez esetben a napi fehérjeszükséglete – nézőponttól függően – 2-3 gramm/testtömegkilogramm. Ez egy kilencvenkilós ember esetében száznyolcvan gramm, aminek a bevitelét hússal, tojással és egyebekkel elég nehéz megoldani. Ebben segíthet a fehérjeturmix, illetve akkor is jó, ha valaki a munkája vagy más miatt éppen nem tud rendesen enni, és így nem tudja megoldani a megfelelő fehérjebevitelt. Összességében ajánlom, de mielőtt bárki félreértené, ez azt jelenti, hogy fehérjére szükség van. Én is azt mondom, hogy ezt

elsősorban rendes táplálékkal kell bevinni, vagyis ez legyen az első, de ha valaki ezt nem tudja megoldani, akkor jöhet a fehérjeturmix.

– Valóban vannak káros hatásai?

Somogyi-Kovács Anita: Több kutatás vizsgálta a túlzott fehérjefogyasztás hatásait, bár nehéz megállapítani, hogy mi számít túlzottnak – ezért fontos az egyénre szabott étrend kialakítása. Nem jelenthető ki teljesen egyértelműen, hogy mindenkire minden körülmények között káros lenne a felesleges fehérjefogyasztás, de ez függ annak mennyiségétől és a bevitel időtartamától is. Napi 3-5g/ttkg fehérjefogyasztás okozhat egyes embereknél gasztrointesztinális tüneteket is, továbbá nem biztos, hogy a szervezet képes hasznosítani. Emellett akinek a bőre érzékenyen reagál a tejsavófehérjékre, annak pattanásossá válhat tőle a bőre

Schreiber Norbert:

Nincs benne semmi káros, de a tizenéveseket én is lebeszélem arról, hogy ilyen készítményeket szedjenek, egyszerűen azért, mert a megfelelő táplálkozás nélkül ez pénzkidobás.

Persze vannak olyan vélemények, amelyek szerint a túlzott fehérjebevitel káros lehet a vesére, én ezt nem tudom, nem vagyok biológus. Aki erre érzékeny, annál okozhat hasmenést vagy kiütéseket, és persze volt már olyan, akinek nagyobb problémája lett a sok fehérje miatt, de ez szerintem nagyon ritka, nagyjából annyira, mint a C-vitamin túladagolása.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.