A pozitív stressz is meggyötri a lelket

Faludi Viktória sportpszichológus szerint a 13 évesen olimpiai bajnoki címet szerző japán Nisija Momidzsi nehezen dolgozza fel a sikert, ilyenkor a környezetében élőknek rendkívül fontos szerepük van – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT2021. 08. 05. 18:31
Nisija Momidzsi
Tokió, 2021. július 26. A japán Nisija Momidzsi ünnepel, miután megnyerte a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia nõi gördeszkaversenyét az Ariake Városi Sportparkban 2021. július 26-án. MTI/AP/Ben Curtis Fotó: Ben Curtis Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mindössze tizenhárom éves japán Nisija Momidzsi nyerte meg a női gördeszkások versenyszámát a tokiói olimpián. A dobogóra még a szintén tizenhárom éves brazil Rayssa Leal és a tizenhat éves japán Nakajama Funa ért oda, ez minden valószínűség szerint az olimpiai játékok történetének legalacsonyabb átlagéletkorú pódiuma.

A japán Nisija Momidzsi ünnepel, miután megnyerte a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia női gördeszkaversenyét az Ariake Városi Sportparkban
Fotó: Ben Curtis / MTI/AP

Hogy miképp tudják ennyire fiatalon feldolgozni a sikert a versenyzők, arról Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológust, krízisterapeutát, sportkonzultánst kérdeztük.

„Ilyen fiatalon egyértelműen nehezen dolgozzák fel az ilyesfajta sikert – kezdte Faludi Viktória.

– Ha valaki tizenhárom évesen a csúcsra ér, akkor a cél fent maradni, megtartani ezt a pozíciót. Előfordulhat, hogy valakinek a személyisége vagy a mentális állapota éretlenebb, ilyenkor fennáll a kiégés veszélye.

Ha a tizenhárom éves japán kislány esetét nézzük, biztos vagyok benne, hogy a szülein kívül van mellette szakember, aki a mentális dolgokban segíti. A pozitív krízishelyzet, a pozitív stressz is ugyanúgy meggyötörheti a lelket, mint a negatív.”

Faludi Viktória lassan tíz éve dolgozik együtt háromszoros olimpia bajnok vívóval, így testközelből élhette át, hogy miképp dolgozza fel valaki a hatalmas sikereket.

„Tapasztalatom szerint manapság a sportolók azt mondják, hogy szakmai szempontból a világbajnokság a legnehezebb, ám mégis az olimpia a csúcs. Itt lehet igazán szárnyalni. Aki nagyon fiatalon ér el óriási sikereket, annál kialakulhat egyfajta motiválatlanság, céltalanság.

Ezt muszáj kiküszöbölni akár a saját sportága, akár az élet más területén. Többszörös magyar olimpiai bajnok példáját tudom felhozni: egy aranyat nyerni hatalmas tett, a másodikat címvédőként megszerezni nehezebb, mint az elsőt, a harmadik győzelemre pedig már szinte nincsenek is szavak. Akinek nem a sport az élete, aki nem rendel alá mindent a sportágának, annak a sikerek után nehéz visszatalálni a helyes útra, adott esetben rengeteg időbe is telhet. Visszatérve a japán versenyzőre, szerintem most egy ideig nem akar pályát látni, és ha valóban így van, fontos, hogy minél előbb segítsenek neki visszatalálni a helyes útra.”

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.