A savanyú káposzta maga a csoda, ennyi mindenre jó!

Sokan esküsznek a savanyú káposzta áldásos hatásaira, melyekre ilyenkor, a járványos időszakban nagy szüksége lehet a gyengülő immunrendszernek. Ez a zöldség méregtelenít, fogyaszt, értékes tápanyagokat tartalmaz és nem utolsó sorban nagyon olcsó.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 03. 08. 12:44
null
A kép illusztráció. Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A savanyú káposzta tejsavbaktériumokat, rostokat tartalmaz. A benne lévő mikroorganizmusok elősegítik a belekben a hasznos baktériumok elszaporodását. Ezért szabályozza a bélműködést, egészségessé teszi a bélflórát, ezzel is erősítve az immunrendszert. C-vitamin tartalmát a savanyítás után is megőrzi, ezért télen is gazdag vitaminforrás. Magas rostanyag-tartalma miatt kellemesen eltelít, fogyókúrában is kitűnően használható. Savanyú káposztát akár minden nap tehetünk az asztalra kiegészítő fogásként is egy kis olívaolajjal leöntve. A C-vitamin mellett, mangán-, réz- és cinktartalma erősíti az ellenállóképességet a vírusok és a baktériumok ellen. Vas-, fluor- és folsavtartalma hozzájárul a vérképzéshez. Különféle vitaminjai erősítik a csontokat, fogakat és az immunrendszert – olvasható a diétaésfitnesz.hu cikkében.

A kép illusztráció. Fotó: Pexels

KÁPOSZTÁS EBÉD ÖTLETEK

1. Halas káposzta

Harminc dkg savanyú káposztát pároljunk meg 15 dkg általunk kedvelt tengeri hallal. Fogyaszthatunk hozzá, barna rizst esetleg zöld köretet.

2. Csirkés káposzta

10 dkg csirkemellet nagyon kevés olajon süssünk meg, adjunk hozzá vékony csíkokra vágott répát és piros kaliforniai paprikát. Végül keverjük össze 30 dkg párolt savanyú káposztával.

3. Savanyú káposztaleves

Kockázzunk fel 25 dkg burgonyát és 30 dkg piros húsú kaliforniai paprikát. Pároljuk meg 1 evőkanál olajon, hintsük meg pirospaprikával, majd adjunk hozzá 30 dkg kicsavart savanyú káposztát. Öntsük fel 5 dl zöldség erőlevessel főzzük puhára. Paprika- vagy paradicsompürével ízesítheted. Egy teáskanál tejföllel ízesíthetjük.

4. Hamis székelykáposzta

Egy kis fej vöröshagymát és 2 gerezdfokhagymát pici olajon megpárolunk, hozzáadunk egy kis sűrített paradicsomot, paprikát és paradicsomot feldarabolva, pirospaprikát. 15 dkg kockára vágott csirkemellel együtt megpároljuk. 15 perc múlva beletesszük a kiáztatott savanyú káposztát, és együtt készre főzzük. Végül leöntjük a kefírrel vagy joghurttal.

KÁPOSZTÁS VACSORA ÖTLETEK

1. Virslis savanyú káposzta

Kevés olíva olajon megdinsztelünk egy kis fej apróra vágott hagymát. Ráteszünk fél kiló savanyú káposztát és időnként megkeverve fedő alatt megpároljuk. Szükség szerint egy kis vizet öntünk alá. Óvatosan sózzunk, mert a káposzta is sós. Közben egy kisebb lábosban megdinszteljük a másik, még kisebb hagymát. Rákarikázzuk egy pár virslit és piros paprikát hintünk rá. Kevés vízzel felengedjük és csak pár percig főzzük. Végül káposztához keverünk két kanál tejfölt is.

2. Savanyú káposzta körtével és fetával

A nyers savanyú káposztához keverjünk hozzá kevés olíva olajat, 5 dkg felkockázott fetasajtot, és körtét. Teljes kiőrlés pirítóst fogyaszthatunk mellé.

3. Savanyú káposzta almával

A két fejes salátát metéltre, 20 deka savanyú káposztát apróra vágunk. Hozzáreszelünk két megtisztított almát. A káposzta levét összekeverjük 2 evőkanál mézzel, és összevegyítjük a salátával. Ha nem elég savanyú, pici citromlevet csepegtessünk hozzá.

További változatos ebéd és vacsora ötletekért olvassa el a teljes cikket a Diéta és Fitnesz oldalán!

Korábbi cikkünkben egy sült káposzta receptet mutattunk be. A káposztalevelek elnyelik a fűszerek ízét, a külső levelek ropogóssá, a belsők pedig puhává sülnek. Lehet belőle ebéd vagy ízletes snack is. A másik jó dolog ebben a receptben, hogy olyan összetevőket tartalmaz, amelyek bármely háztartásban kéznél vannak.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.