A szakképzett grafológus számára nyitott könyv az ember

Legyen bármilyen egy írás, mindig árulkodik a tulajdonosa személyiségéről és gondolkodásmódjáról.

Forrás: dietaesfitnesz.hu2020. 09. 10. 17:20
null
Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szálkás, kacskaringós, lendületes vagy szaggatott – legyen bármilyen egy írás, mindig árulkodik a tulajdonosa személyiségéről, jelleméről, gondolkodásmódjáról, viselkedéséről, emberi kapcsolatairól – ezt segít feltérképezni a grafológia. Szakképzett grafológus (írásszakértő) számára nyitott könyv az ember. Kutatások bizonyítják, hogy egy hozzáértő által elkészített grafológiai személyiségkép a pszichológiában használatos személyiségvizsgáló tesztekkel együtt 90-95 százalékos lefedettséget mutat.

Mit vizsgál?

– Az úgynevezett nagy személyiségkép készítéséhez a megrendelőtől 15-20 sor saját kézzel írt szöveget kérünk. Az íráselemzés során alapos méréseket végzünk, 200- 250 írásjellemzőt figyelembe véve értékelünk, elemzünk – mondja Szabó Szilvia grafológus. – A részletes és összetett vizsgálódással beleláthatunk a szöveg írójának személyiségébe. Megtudhatjuk például, hogy milyen az önmagához való viszonya, van-e elég önbizalma.

Bepillantást nyerhetünk az érzelmi életébe, kirajzolódik előttünk, hogy mennyire mutatja ki, illetve mennyire kontrollálja az érzelmeit.

Az elemzés arra is kiterjed, hogy az írás tulajdonosa mennyire szeret és tud kapcsolatokat teremteni, nagy társaságot igényel, vagy inkább szűkebb körben érzi jól magát. A vizsgált életterületek közé tartozik a munkavégzés is. A papírra vetett sorok elárulják, hogy halogató típusú emberrel állunk szemben vagy pedig olyannal, aki azonnal nekikezd a feladatának. Továbbá azt is megtudhatjuk, hogy az illető egy munkafolyamatban mennyire kitartó, precízen, szisztematikusan halad, vagy a végére már nem fordít elég időt, energiát.

A GRAFOLÓGIA SEGÍT NYOMON KÖVETNI A LELKI FEJLŐDÉST

Az írásképen a fontosabb, gyakran sorsfordító életesemények is nyomot hagynak. A különböző életszakaszokból származó írásminták összehasonlításával nyomon követhető a lelki fejlődés. Az írások elemzésével fel lehet tárni a különböző életesemények lélekre gyakorolt hatásait, azt, hogy a traumatikus élményeket mennyire sikerült feldolgozni.

Fotó: pexels

A grafológia arra is választ ad, hogy két ember mennyire illik egymáshoz, képesek-e egymással harmonikus párkapcsolatot kialakítani.

A grafológus először mindkettőjük írását elemzi, utána pedig megnézi, hogy melyek azok a pontok, ahol nagyon összeillenek, és emiatt könnyen együtt tudnak működni, illetve melyek azok az eltérő tulajdonságok, amelyeket esetleg nehezebben tolerálnak egymásban.

A tanulási nehézségekre is fényt deríthet a grafológia

Szabó Szilvia a grafológia elsajátítását és alkalmazását elsősorban segítő foglalkozásúak, például pedagógusok számára ajánlja.

– A gyerekek írása 4-5. osztályos korukra automatikusabbá, gyorsabbá válik, ekkorra már megjelennek benne az egyéni vonások. A tanárok sokat segíthetnek a diákjaiknak azzal, ha az írásukat értő szemmel képesek szemlélni – magyarázza a grafológus. – Ily módon fényt deríthetnek például a tanulási nehézségekre, megtudhatják, hogy melyik diák illeszkedik be nehezebben a közösségbe, és mi ennek az oka, vagy éppen ellenkezőleg, ki az, aki agresszivitásra hajlamos és mi állhat e viselkedés hátterében.

Belső változást generál

Ha tudatosan változtatunk az írásképünkön, azzal belső változásokat generálhatunk magunkban. Ebben lehet a segítségünkre a grafoterápia, amelyet kizárólag pszichológus terapeuta vezethet. Nagyon jó módszer a személyiségfejlesztésre a grafokontroll is. Utóbbit grafológusok is végezhetik megfelelő szakirányú végzettség mellett.

Fotó: pexels

– Semmiképpen sem szabad csak úgy, ad hoc jelleggel megváltoztatni egy írásjellemzőt, mert abból akár komoly pszichés probléma is lehet – figyelmeztet a szakember. – A grafokontroll alkalmazása során először készítünk egy személyiségképet, utána megmutatjuk azokat az apró jeleket, amelyeken úgy lehet változtatni, hogy az ne ártson, hanem éppen ellenkezőleg, a fejlődést szolgálja. Ehhez nagyon fontos az, hogy az illető együttműködjön, és ha kell, akár hónapokon keresztül, órákon át gyakorolja ugyanazt az írásjellemzőt. Ha ellenállás ébred benne a változtatással kapcsolatban, akkor valószínűleg nem ez az útja. Lehet, hogy még nem áll készen rá, vagy teljesen ellentétes a személyiségével, ezért más személyiségjellemzőn kell változtatnia. Ám ha például 5-10 nap múlva is úgy érzi, hogy ez a változtatás jó neki, akkor lehet és érdemes is folytatni az írás megváltoztatásával történő belső munkát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.