A titokzatos karotin, amit minden nőnek ismernie kell

Akármilyen furcsán hangzik, a barnulást elősegítő kenceficéken kívül zöldségekkel és gyümölcsökkel is lehet barnulni. A magas karotintartalmú ételek ráadásul nem csak aranybarna bőrszínt képesek varázsolni, de a káros UV-sugarak ellen is védenek.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 03. 10. 10:05
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába vékonyodik az ózonréteg, és válik egyre veszélyesebbé a napozás, az aranybarna bőr csak nem akar kimenni a divatból. A divat mellett ráadásul az orvostudomány által is egyre fontosabbnak tartott D-vitamin miatt is kell a bőrünknek a nap. Szóval semmiképp nem kell egész nyáron visszavonulni a sötét szobába, vagy tetőtől talpig beöltözni. Csak egy kicsit oda kell figyelni, hogy védjük a bőrünket az UV-sugarakkal szemben. Azon túl, hogy naptejet használunk, és a déli órákban nem napozunk, belülről is védekezhetünk a napozás káros hatásai ellen, ha ügyesen állítjuk össze az étrendet. Az a titokzatos karotin: a narancssárga és sötétzöld zöldségek, gyümölcsök tele vannak béta-karotinnal, ami egyrészt ellenállóbbá teszi a bőrt a leégés ellen, így segíti a gyors, egyenletes és tartós barnulást, másrészt pedig lerakódik a bőrben, és szép bronz árnyalatot ad neki. Lássuk a nyerő ötösfogatot – olvasható a diétaésfitnesz.hu cikkében.

1. Klasszikus karotinbomba

Sárgarépa

A répáról mindenki tudja, hogy tele van béta-karotinnal. Egy nagy répa 6,6 mg béta-karotint tartalmaz, ezzel az első helyet foglalja el a legnagyobb karotintartalmú ételek rangsorában. Azt már kevesebben tudják, hogy a vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa karotintartalmának csak kis részét tudja hasznosítan, de ha a répát egészben egy kicsit megpárolod, a sejtfalak meglazulnak, és a szervezet könnyebben hozzáfér a karotinhoz. Napi két-három szál néhány hét alatt már látható eredményhez vezet!

Fotó: Pexels

2. Popeye nyara

Spenót (paraj)

Talán meglepő, de ezek a zöld levélkék az a második legnagyobb karotinforrások. Mivel tavasztól őszig tart az idénye, egész nyáron kaphatsz frisset, és már készítheted is a bikinit. Ha zsenge leveleket sikerül szerezned, akkor jobb, ha salátának készíted el, ugyanis 100 gramm spenót nyers formában 4,9 mg, főzve viszont csak 2,8 mg béta-karotint tartalmaz. Persze ez utóbbi is nagyon sok, így nem kell izgulni, ha a spenótfőzelék rabja vagy.

3. Téli napsugár

Sütőtök

Sajnos éppen vége a nyárnak, amikor megérik itthon az első sütőtök, de azért a szeptemberi vénasszonyok nyara idején jól jöhet, ha még ráerősítenél az előző hónapokban szerzett színedre. Ebben a bronzérmes zöldségben ugyanis 100 grammonként mintegy 4 mg béta-karotin bújik meg, minél sötétebb a húsa, annál több. Önmagában vagy rozmaringgal sütve is finom, de levesnek szerecsendióval, köménnyel, koriandermaggal és gyömbérrel is bolondíthatjuk.

4. Bódító bőrápoló

Sárgadinnye

A hazánkban honos gyümölcsök közül béta-karotinban a sárgadinnye a leggazdagabb: egy vékony szelet, vagyis 100 gramm 2 mg-ot tartalmaz. Ha felvágtad, frissen fogyaszd, mert pár nap után még a hűtőben tárolva is sokat veszít az ásványi anyag tartalmából. Mézédes illata és íze ellenére nem egy kalóriadús gyümölcs, úgyhogy gyümölcssalátába is bőven rakhatod, de készíthetsz belőle krémlevest, vagy pármai sonkával kombinálva az olasz konyhát is megidézheted.

5. Bársonyos barnító

Sárgabarack

Szerencsére már július elejétől érik itthon bőséggel, így nem okozhat gondot nyáron naponta legalább négy-öt szemet megenni, hogy elősegítsd a barnulást. Két közepes sárgabarackban 1,8 mg béta-karotin van, ráadásul 85 százaléka víz, így hidratál is, ami különösen jól jön, amikor napozol. Natúr joghurttal isteni, de hideg gyümölcslevest is készíthetsz belőle.

Mit ne együnk?

A fenti ételek a titokzatos karotin segítségével elősegítik a barnulást, de léteznek olyan ételek, amelyek épp elenkezőleg hatnak és gátolják azt. Ha érdekli, melyek ezek, olvassa el a teljes cikket a Diéta és Fitnesz oldalán!

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy sokan esküsznek a savanyú káposzta áldásos hatásaira. Különösen járványos időszakban hasznos: A savanyú káposzta maga a csoda, ennyi mindenre jó!

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.