A túl kevés napfény összezavarja a biológiai órát

A túl kevés napfény összezavarja a biológiai órát: kutatók megtalálhatták a fényterápia depresszív hangulat elleni hatásosságának okát.

Forrás: MTI2021. 07. 09. 15:15
null
A túl kevés napfény hatására felborul a belső óra Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálataik szerint a kora reggeli órákban az egereknél a napfény beindítja a Period-1 (Per1) gént, mely a belső óra ritmusáért felel.

A Freiburgi Egyetem vezette kutatócsoport eredményeiről a Plos Genetics című tudományos lap friss számában számolt be.

A sötét és rövid napok sok embert megviselnek. A túl kevés napfény hatására felborul a belső óra, ami szezonális depressziót okozhat. A negatív hangulat ellen hatásosnak mutatkozott a fényterápia, a mögötte rejlő mechanizmust azonban egyelőre nem tudták teljesen feltárni.

A pozitív hatás okát azonban most úgy tűnik, megtalálták a Freiburgi Egyetem tudósai, Urs Albrecht és Iwona Olejniczak vezetésével és a Páduai Egyetemen dolgozó kollégák közreműködésével.

A túl kevés napfény hatására felborul a belső óra
Fotó: Pixabay

A tudósok az éjszaka különböző időpontjaiban fényimpulzusoknak tettek ki egereket, és megvizsgálták az állatok depresszióra utaló viselkedését. Eszerint a fénynek antidepresszáns hatása van, ha virradat előtt két órával kapcsolják be. Az alvás-ébrenlét ritmusáért felelős agyi régióban (a laterális habenulában) aktiválódott a Period-1 gén. Amikor a tudósok kikapcsolták ezt a gént, a pozitív hatás elmaradt.

A fényterápia alkonyatkor hatástalannak bizonyult az egereknél. Az embereknél is a kora reggeli órákban mutatott jobb hatást a fényterápia.

A nők több mint fele nem tervez nyaralást idén nyáron

A férfiak csaknem negyven százaléka, a nők több mint fele nem tervez utazást idén nyáron – derül ki a Bank360.hu megbízásából készült reprezentatív kutatásból.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.