A túrázók kalitkába zárt madarak

Spanyolországban az emberek szinte menekülnek a természetbe a koronavírus-járvány elől, ennek nyomán a szokottnál jóval több riasztást kapnak a mentőcsapatok – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 03. 26. 17:16
null
Érdemes minőségi eszközöket vásárolnunk, mivel tartósabbak és javításuk is megoldható, lecserélésük helyett Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szigorú intézkedéseket, a kötelező maszkviselést, távolságtartást és a karantént nemcsak hazánkban viselik nehezen az emberek, hanem Spanyolországban is. A Reuters híradása szerint a hegyimentőknek sokkal több munkájuk lett az elmúlt évben, mint korábban. Ennek oka a túrázók megnövekedett száma, ugyanis szabadidejükben rengetegen menekülnek a vírus elől a természetbe, ráadásul sokan felkészületlenek. Hétfőn például a havas hegycsúcsokról kellett helikopterrel lehozni egy hegymászót, aki a 2500 méter magas Comabona-hegyen rekedt. Nem egyedi az eset.

Katalóniában az elmúlt évben 16%-kal, Madrid környékén 27%-kal ugrott meg a mentési kérések száma.

„Kalitkába zárt madár szindrómának hívom a jelenséget – mondta Mamel Jiménez, a madridi hegyimentők szóvivője a Reutersnek. – Sajnos rengetegen kellő tapasztalat és felszerelés híján indulnak túrázni, így azonnal a mentőcsapatok segítségét kell kérniük, ha valami váratlan történik velük.”

A túrázók közül rengetegen kellő tapasztalat és felszerelés híján indulnak kirándulni
Fotó: PEXELS

A spanyol emberek reakcióját magyarázza, hogy a koronavírus-járvány miatti intézkedések országukban a legszigorúbbak közé tartoztak Európában. A kormány tavaly tavasszal még a kisebb sétákat is korlátozta.

A nagy „túrabumm” a szigor májusi enyhülésének hatására indult meg,

a nemzeti parkok, természetvédelmi területek látogatottsága az egekbe szökött, és a megnövekedett érdeklődés az egész évben kitartott.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Praktikus tanácsok vadkempingezőknek a túléléshez

A túrázás Magyarországon kellemes időtöltés, ám egyre többen vannak, akik nem csupán egy útvonalat szeretnének bejárni, hanem hosszabb ideig szeretnének ismerkedni a természettel – szerzőnk rövid „túlélőkisokost” állított össze – olvasható a CsupaSport cikkében.

Egyesek sportot űznek a túlélésből, de van, amikor az életben maradás valóban létkérdés. Hazánkban viszonylag biztonságosan lehet túrázni, vadkempingezni, de az időjárás vagy a természet idehaza is képes váratlan, nehéz helyzetet okozni. A nagyvilágban pedig milliószám vannak olyan helyek, ahol kihívás életben maradni. A legfontosabb ilyen esetekben a lélekjelenlét, a tapasztalat, rátermettség, de sokszor a felszerelésen is sok múlik.

Magyarországon és a környező országokban a leggyakoribb veszélyhelyzet, hogy a túrázó, hegymászó valamiért akár több napig is a természetben ragad.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.