A tüzek menekülésre kényszerítik a turistákat a Fraser-szigeten

Hatodik hete küzdenek a tűzoltók az ausztráliai Fraser-szigeten a bozóttüzekkel.

Forrás: MTI2020. 12. 02. 14:41
null
Egyre nagyobb terület válik a lángok martalékává Fotó: MTI/AP/Queenslandi tûzoltóság és katasztrófavédelem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatodik hete küzdenek a tűzoltók az ausztráliai Fraser-szigeten – a világ legnagyobb homokszigetén – a bozóttüzekkel, egyre nagyobb terület válik a lángok martalékává, arra kényszerítve a turistákat, hogy hagyják el a sziget északkeleti részét.

A lángok az 1840 négyzetkilométeres Fraser-sziget területének csaknem felét – több mint 76 ezer hektáros területet – perzselték fel.

A rendkívüli helyzetek hivatala szerdai közleményében arról tájékoztatott, hogy a helyzet továbbra is kiszámíthatatlan, és gyorsan változik. A sziget egyik legnagyobb üdülőhelyén tartózkodó turistáknak és az ott dolgozóknak fel kell készülniük arra, hogy bármelyik pillanatban el kell hagyniuk a térséget.

Az ausztrál média híradásai szerint kedden már sok vendég távozott komppal a romló időjárási körülmények miatt.

A tűzoltók szombat óta több mint egymillió liter vizet és a tűz terjedését gátló anyagot locsoltak az égő bozótra.

Egyre nagyobb terület válik a lángok martalékává
Fotó: MTI/AP/Queenslandi tûzoltóság és katasztrófavédelem

A Queenslandhez tartozó, 122 kilométer hosszú sziget 1992-ben került fel világörökségi listára az esőerdői és parti homokdűnéi miatt. A szigetet a kontinenstől keskeny tengerszoros választja el.

Mike Wassing, a queenslandi tűzoltóság helyettes parancsnoka szerint elkeserítő mindenki számára, hogy a tűzvész egy tábortűz miatt keletkezett a sziget távoli, nehezen megközelíthető részén.

Ausztráliát súlyos hőhullám sújtja, amely a kontinens belsejéből indulva északkeleti irányba mozog, ahol már számos helyen hirdettek teljes tűzgyújtási tilalmat. Queenslandban szerdára negyven fokot jelzett előre a meteorológiai szolgálat, de a tenger felől érkező szél miatt hűvösebb lesz a part menti térségekben.

Ezek az első erdőtüzek Ausztráliában tavaly nyár óta, amikor fél Franciaországnak megfelelő terület égett le az országban, harminchárman életüket vesztették és tízezrek kényszerültek elhagyni otthonukat. Az erdő és bozóttüzek következtében csaknem hárommillió állat pusztult el vagy menekült el, a katasztrófa hétmilliárd dollárnyi kárt okozott a gazdaságnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.