A zöld környezet segíti a dohányzásmentes életmódot

A természethez közelebb élők kisebb eséllyel kezdenek dohányozni és a leszokás esélye is nagyobb náluk – állapította meg egy nemzetközi kutatás.

Forrás: MTI2020. 11. 03. 13:49
null
Bécs, 2019. október 31. Cigarettázó férfi egy bécsi kávézóban 2019. október 31-én. November elsejétõl teljes dohányzási tilalom lép életbe az osztrák vendéglátóipari egységekben. A kerthelységek és a szabadtéri vendéglátó egységek kivételével tilos lesz a dohányzás az összes olyan nyilvános helyen, ahol ételt és italt állítanak elõ, vagy fogyasztanak. A tilalom a vízipipára és az elektromos cigarettára is vonatkozik. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Plymouthi Egyetem és a Bécsi Egyetem közös vizsgálatában több mint 8000 brit felnőtt vett részt. A kérdőívek eredményei szerint összefüggés van a zöld környezet és a dohányzási szokások között. A szakértők más tényezőket, például a társadalmi-gazdasági státuszt is figyelembe vették.

Azoknál, akik életük során valamikor dohányoztak, 12 százalékkal megnő a leszokás esélye, ha zöld környezetben élnek.

Ugyanezeknek a kutatóknak egyik korábbi munkája arra jutott, hogy amennyiben az ember otthona zöld területre tekint, akkor esetében kisebb benne az alkohol, a cigaretta és az egészségtelen élelmiszerek iránti vágy.

Jelentős bizonyítékokat találtak arra már korábban is, hogy a természet segít a stressz csökkentésében és az általános jóllét növelésében.

A Social Science & Medicine című tudományos lapban most megjelent tanulmány elsőként mutatott rá, hogy „a nagyobb zöld környezet az egészségtelen szokások csökkentésével áll összefüggésben” – mondta Sabine Pahl, a Bécsi Egyetem város- és környezetpszichológiával foglakozó szakértője, a tanulmány társszerzője.

A tudósok hangsúlyozták, hogy a közegészségügy javításának fontos stratégiai eleme – különösen a dohányosok arányának csökkentése szempontjából –, hogy minél többen jussanak zöld környezethez.

Nem a kései elválasztás miatt halt ki a neandervölgyi

A neandervölgyi ember kutatásával kapcsolatos eredményeiről az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban számoltak be. A kutatásban antropológusok, régészek, kémikusok, fizikusok és geológusok is részt vettek.

A frankfurti Goethe Egyetem munkájának eredménye szerint a kései elválasztás nem járult hozzá a neandervölgyiek kihalásához. A tudósok által vizsgált fogak kémiailag nagyon hasonlítottak a mai kisgyerekekére, ami arra utal, hogy hasonlóan zajlott a táplálásuk és a fejlődésük„ – közölte hétfőn az intézmény.

A kutatók ezzel megcáfoltak azt a más tudósok által képviselt elméletet, amely szerint azért haltak ki a neandervölgyiek, mert az anyák viszonylag sokáig szoptatták gyerekeiket, akik nem kaptak időben elég sokszínű táplálékot az agy megfelelő fejlődéséhez.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.