Adventi kalendárium és életnagyságú Diótörő báb

Az ünnepvárás örömét, a régi korok karácsonyi hangulatát szeretné felidézni a gyulai Almásy-kastély.

Forrás: MTI2020. 11. 27. 17:26
null
Régi korok karácsonyi hangulatát idézi a diótörő bábu (a kép illusztráció) Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepvárás örömét, a régi korok karácsonyi hangulatát szeretné felidézni a zárvatartás idején is a gyulai Almásy-kastély, amely adventi kalendáriumi díszvilágítással és két életnagyságú Diótörő bábuval kedveskedik a városlakóknak – tájékoztatta az MTI-t Fekete-Dombi Ildikó ügyvezető-igazgató.

Régi korok karácsonyi hangulatát idézi a diótörő bábu (a kép illusztráció)
Fotó: pexels

Kifejtette, a kastély életének mindig is szerves része volt a „karácsonyvárás”, Almásy Dénes gróf már a múlt század elején rendezett jótékonysági célú karácsonyi bazárt. A kastély 2016-os újranyitása óta szerveztek adventi programokat, ám ezeket a pandémia miatt idén nem lehet megtartani.

Ennek ellenére szeretnének „visszahozni valamit a régi hangulatból”, részt venni a gyulaiak ünnepi időszakában, ezért advent első vasárnapján kihelyeznek két életnagyságú, saját készítésű Diótörő bábot a kastély- és a várkertbe.

Vasárnaptól indul a télikert előtt egy karácsonyi hangulatú animációs film vetítése is, amelyet korhű, ünnepi zene fest alá. Ugyanide decemberben kihelyeznek majd egy fotópontot is.

A Gyulai Almásy-kastély 2019. március 16-án
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Hozzátette: december 1-jén elindítják az adventi kalendáriumi díszvilágítást is. A kastély ablakaiban december 24-éig minden nap meggyullad egy gyertya és megjelenik egy dísz, egy ajándék – mondta Fekete-Dombi Ildikó.

Csontváz az előszobában

Zöld mezőn vörös téglavár magasodik. Kihívó merészséggel uralja a tájat. Paolo Mirandola olasz építész tervei alapján kőművesek égetett téglák ezreiből bővítették, húzták fel komor falait. A vár körül elterülő gyep és a ritkás facsoport azt az időt idézi, amikor csatazaj verte fel a csendet, és a levegőben lőporfüst terjengett Gyula városában. Most már csak szelíd és távoli zene szűrődik át a lombokon. A várral szemközt kilenc emelet magasra szökken a hotel két toronypalotája, amely a modern építészet formanyelvén felesel Mirandola mester súlyos építményével.

A régi várárok elenyésző részét ma is használják a gyulaiak és az idelátogatók, rajta török vízi járművek helyett csónakokkal, vízibiciklikkel lehet közlekedni. Nem messze innen a Gyulai Várszínpad játszóhelye nyúlik be nyaranta a víztükör fölé. De már nem sokáig lesz ez így. A gyulai rendezvénytér és sok minden más is a környéken új formát és funkciót nyer a Nemzeti Várprogram kiemelt helyszíneként, a Szigeterőd program keretében.

A palánkvár helyreállítása 2014 márciusában került újból középpontba. Ekkor alakult ki, hogy a Szigeterőd program a palánkerődítések és az egykori Körös-mederből kialakított várárok rekonstrukcióját fogja jelenteni. A fiókokból is előkerültek az előzmények, hiszen az ötlet több évtizede létezik. Ifj. Halmos Béla népzenekutató édesapja, id. Halmos Béla gyulai építész már 1957-ben megrajzolta a várárok újbóli kialakításának tervét, nem is akárhogyan: a meder nyomvonalát gyakorlatilag centire pontosan jó helyre lőtte be az eredetihez képest. Munkája a téglavár akkori műemléki helyreállításának része volt. A palánkot ekkor Parádi Nándor elemezte régészként, számos értékes információt hagyva az utókorra.

Aki járt Gyulán, biztosan fel tudja idézni a téglaerődítmény jellegzetes sziluettjét, azt viszont kevesebben tudják, hogy az épület jelenlegi állapotánál sokkal nagyobb kiterjedésű volt. A várkert néhány pontján máig jól látszanak az egykori körvonalak. Ezek közé tartozik a kastély Török-tornya, a vár rondellája, körbástyája melletti gödör, a Csónakázótó és a Kapus híd, amely átjárást biztosít a belváros felé.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.