Aggasztóan sok tobzoska esett orvvadászok áldozatául Namíbiában

Namíbiában közben az elefántok és orrszarvúk már nagyobb biztonságban vannak.

Forrás: MTI2021. 02. 05. 8:18
null
2020-ban rekordszámú tobzoska lett az orvvadászok zsákmánya Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggasztóan sok tobzoska esett orvvadászok áldozatául tavaly Namíbiában, ahol közben az elefántok és orrszarvúk már nagyobb biztonságban vannak a helyi kormány csütörtöki közleménye szerint.

Pohamba Shifeta namíbiai környezetvédelmi, erdőügyi és idegenforgalmi miniszter szerint 2020-ban rekordszámú, 308 tobzoska lett az orvvadászok zsákmánya, ebben azok az állatok is szerepelnek, amelyeket élve ejtettek el.

A tárca vezetője ugyanakkor azt is elmondta, hogy 2019 és 2020 között az elefántok és orrszarvúak orvvadászata visszaesett. A rinocéroszoknál több mint hússzal kevesebb, 30 példány esett áldozatul, az elefántok közül pedig az előző évi 13 példányhoz képest 11 példányt ejtettek el.

2020-ban rekordszámú tobzoska lett az orvvadászok zsákmánya
Fotó: Flickr

Ez az eredmény a kormány korábbi közleménye szerint a szigorúbb ellenőrzésnek és a bírságok emelésének köszönhető. Namíbiában az orvvadászat büntetését 200 ezer namíbiai dollárról (3,8 millió forintról) 25 millió namíbiai dollárra (476 millió forintra) emelték fel, a kiszabható börtönbüntetést pedig 20 évről 25 évre növelték.

Tavaly számos orvvadászt vettek őrizetbe. A kormány új stratégiájának megfelelően elsősorban az orvvadász bűnszervezetek vezetőit igyekeznek elfogni, hogy a gyökerénél ragadják meg a bajt.

Shifeta köszönetet mondott mindenkinek, aki az orvvadászat elleni küzdelemben szerepet vállal, köztük a magánszektorban közreműködőknek is.

A betanított kutyák nagy pontossággal szagolják ki az új koronavírust

Egy német állatklinikán betanított kutyák az emberi nyálból vagy a légutak váladékából 94 százalékos pontossággal szagolják ki az új koronavírus, a SARS-CoV-2 okozta betegséget.

„A fertőzött emberek sejtjeiből származó illat kiszimatolására tanítottuk be a kutyákat” – mondta el Esther Schalke, a német fegyveres erők kutyáinak egyik állatorvosa.

Filou, egy hároméves belgajuhász és Joe Cocker, egy egyéves cocker spániel is a Hannoveri Egyetem kisállatklinikáján kapta a kiképzést.

„Elvégeztünk egy tesztet, amelyen koronavírusos páciensek mintáit szagoltattuk a kutyákkal, és az 1012 nyál- vagy légútiváladék-mintából 94 százalékos biztonsággal azonosították a fertőzöttséget. Tehát a kutyák valóban képesek kiszimatolni, hogy egy ember fertőzött-e vagy sem” – mondta Holger Volk, a klinika vezetője.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.