Álmatlanság, depresszió, szorongás is lehet a vírus mellékhatása

Az orvosokat aggasztja, hogy sok páciensnél a felépülés után súlyos pszichés betegségek jelentkeztek.

Forrás: mindmegette.hu2020. 09. 18. 15:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A koronavírus nemcsak kellemetlen tünetekkel jár, hanem súlyos szövődményeket is okoz. A víruson átesett embereknél a betegség lefolyása után is számos mellékhatást tapasztaltak. Az orvosokat kifejezetten aggasztja, hogy nagyon sok páciensnél a felépülés után súlyos pszichés betegségek jelentkeztek.

A COVID-19 koronavírus-járvány 2019. december 12-én Közép-Kína legnépesebb városában, Vuhanban jelent meg először. Azóta 2020. szeptemberéig a világon 29 millióan fertőződtek már meg és több mint 900 ezren hunytak el a vírus következtében. A tüdőt megtámadó vírus sokaknál súlyos, kellemetlen tünetekkel jelentkezik, ám vannak olyanok, főleg a fiatalabb korosztály, akik tünetmentesen vészelik át a vírust. A szakemberek szerint azonban a vírus hosszútávú leépülést okozhat még azoknál is, akik könnyen átvészelték a betegséget. A felgyógyult betegek közül többnél is tapasztalták az alábbi problémákat: gerincfertőzés, pszichózis, álmatlanság, stroke, vesebetegség, valamint sokan panaszkodtak krónikus fáradtságra, mozgásszervi problémákra, és koncentráció csökkenésre.

Az orvosokat nagyon aggasztja, hogy a koronavíruson átesett páciensek nagy része mentális betegséggel küzd. A Brain, Behavior and Immunity folyóiratban megjelent cikk szerint egy vizsgálat során 402 olyan embert kérdeztek meg, akik korábban kórházba kerültek a COVID-19 miatt. A válaszadók 42 százaléka számolt be szorongásról, 31 százaléka depresszióról. 20 százalékuk rögeszmés-kényszeres betegségek tüneteit mutatta, míg 40 százalékuk álmatlanságban szenved.

A koronavíruson átesett betegek ezeket a pszichológiai vagy neurológiai mellékhatásokat, hetekig vagy hónapokig is tapasztalhatják. A tudósok azt gyanítják, hogy a COVID-19 gyulladást okozhat az agy olyan területén is, amely felelős lehet ezekért a tünetekért. A szakemberek további kutatásokat sürgetnek, mert riasztó, hogy a koronavírus ilyen hatással van a mentális egészségre.

A világjárvány miatt nemcsak a betegségen átesetteknél jelentkeznek mentális problémák. A hónapokig tartó bezártság, a társadalmi elszigetelődés, a bizonytalan egzisztencia, a betegségtől való félelem sokban szorongást szül.

A szakemberek továbbra is arra figyelmeztetnek, hogy boltokban, tömegközlekedési eszközökön viseljünk maszkot. Kerüljük a nagyobb tömeget. Rendszeresen mossunk kezet, használjunk kézfertőtlenítőt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.