Aukciós rekordot állított fel egy Shakespeare-kötet

A ritka 400 éves könyv a becsült ár duplájáért kelt el.

Forrás: MTI2020. 10. 15. 10:49
SHAKESPEARE, William
Hongkong, 2016. október 25. William Shakespeare (1564-1616) angol drámaíró összes drámái elsõ gyûjteményes kiadásának, az Elsõ fóliónak egyik példánya a Sotheby's hongkongi aukciósházában 2016. október 24-én. A Shakespeare halála után hét évvel, 1623-ban kiadott Elsõ fólió, azaz a Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámái és tragédiái címû gyûjtemény a drámaíró ismert 38 színpadi mûve közül 36-ot tartalmaz. A könyvritkaság, amely a londoni Heywood Hill könyvesbolt tulajdonában volt, Shakespeare halálának négyszázadik évfordulója alkalmából látható. (MTI/EPA/Jerome Favre) Fotó: JEROME FAVRE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem 10 millió dollárral a világ legdrágábban elárverezett irodalmi műve lett Shakespeare első gyűjteményes kötetének (fóliójának) egy példánya, amelyet 9,97 millió dollárért, átszámítva kereken három milliárd forintért vásárolt meg egy vevő szerdán a Christie's aukciósház New York-i árverésén, amivel rekordot állított fel.

A ritka 400 éves könyv a becsült ár duplájáért kelt el, mert előzetesen 4-6 millió dolláros (1,2-1,8 milliárd forint) eladási árral számoltak az aukciósház becsüsei.

A rekordot felállító vásárló Stephan Loewentheil amerikai antikvárius, a ritka könyvek és fényképek gyűjtője, a 19th Century Rare Book & Photograph Shop nevű New York-i és baltimore-i könyvkereskedések alapítója.

A Mr. William Shakespeare's Comedies, Histories, & Tragedies (Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámai és tragédiái) című, 1623-ban kiadott könyvet a Mills College oaklandi (Kalifornia) művészeti egyetem bocsátotta áruba anyagi gondjai enyhítésére.

A szerdán elárverezett kötet egyike a még magánkézben lévő hat példánynak, amely hajdan a nagy Shakespeare-kutató, Edmond Malone (1741-1812) tulajdonában volt. Egy komplett első fólió legutóbb 2001-ben került piacra, akkor rekordnak számító 6,2 millió dollárt fizettek érte árverésen.

A kötetet Shakespeare barátai, John Heminges és Henry Condell színészek készítették elő fólió formátumban a drámaíró halála után. Az akkor Shakespeare-nek tulajdonított összes, 36 színpadi művet tartalmazza, köztük olyanokat, amelyeket addig nem publikáltak és amelyek talán nem is maradtak volna fenn e kiadás nélkül.

Noha Shakespeare művei közül 18-at már korábban is kiadtak, az első fólió az egyetlen megbízható forrása nagyjából további húsz szövegének és értékes forrásszövege a korábban publikáltaknak is. Nem tartalmaz viszont az irodalomtudósok által részben Shakespeare-nek tulajdonított két darabot, a Pericles-t és A két nemes rokont.

Átadta a Hangszeresek Országos Szövetsége az Öröm a Zene díjakat

A Hangszeresek Országos Szövetsége 2009 óta rendezi meg az Öröm a Zene tehetségkutató sorozatot, amely mára – az NKA Hangfoglaló Program hathatós támogatásával – a Kárpát-medence legnagyobb szakmai tehetségkutató sorozatává vált.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.