Az ember társa is lehet a különleges ragadozó

A legek madara az Európában és Ázsiában honos szirti sas: a legnagyobb és a legerősebb a sasok között, a mesék hőse, az erő és a hatalom jelképe, Belső-Ázsia lovas népeinek egykori legendás solymászó madara.

Forrás: szabadfold.hu – MW2021. 01. 08. 15:19
Tth Levente
Nagyhegyes, 2017. oktber 11. A Dante nev szirti sas (Aquila chrysaetos), Tth Levente solymsz madara Nagyhegyes kzelben 2017. oktber 11-n. A szirti sas haznkban fokozottan vdett, eszmei, termszetvdelmi rtke tszzezer forint. MTI Fot: Czegldi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban is költ az óriási ragadozó madár (a Zempléni-hegységben), noha fész­ke­lőállománya legfeljebb 4-5 párra tehető. Testhossza a 90 centit, súlya a 7 kilót, szárnyfesztávolsága pedig a 220 centit is elérheti.

Hatalmas (gyakran három méter magas és másfél méter széles) fészkét sziklák tetejére vagy nagy fákra rakja, amit a pár közösen épít. Ebbe pottyan tavasszal a két nagy pettyezett tojás, amelyen jó negyven napig kotlik az anyamadár. A fiókák ádáz harcot folytatnak egymással, és jellemzően csak az egyikük marad meg, mire elérik a röpképes kort.

Óriási ragadozó a szirti sas, egy rókával is elbír
Fotó: MTI/Varga György

Vadászterülete 500 négyzetkilométerre is kiterjedhet. Nagy magasságba emelkedve, kiterített szárnyakkal, méltóságteljesen köröz, és ha sasszeme megpillantja a zsákmányt, olyan sebességgel csap le rá, ami az óránkénti 240 kilométert is elérheti. Így nem sok esélye marad a célba vett hörcsögnek, nyúlnak, rókának, halnak, galambnak, melyek a fő táplálékát alkotják. (De csak röptében és ültében fenséges, a földön esetlenül, botladozva jár.)

A szirti sas világszerte veszélyeztetett, nálunk is fokozott védelmet élvez, eszmei értéke 500 ezer forint. Hosszú kihagyás után csak a múlt század nyolcvanas éveiben telepedett meg ismét Magyarországon, azóta rendszeresen fészkel.

De hazánk az északról érkezőknek is egyre jelentősebb telelőhelyévé válik, amire bizonyság az utóbbi években rendszeresen végzett sasszámlálás a tél folyamán, melynek során rendszeresen leltárba vesznek néhány szirti sast is. Ilyenkor leginkább a Hortobágyon lehet megfigyelni ezeket a fenséges szárnyas ragadozókat.

 

Az ember szolgálatában

Belső-Ázsia népei, köztük a kirgizek és a kazahok soraiban több évszázados hagyomány a szirti sas idomítása. (A fia­talon befogott madarak hamar megszelídülnek, könnyen megbarátkoznak az emberrel, s megtaníthatók a vadászatra.) Az idomított sas hajdan hatalmas értéket képviselt a pásztorkodó népek szemében, mert szarvasokat, vadkecskéket ejtett el az ember számára, míg a jószágok ellenségeit, a rókát és a farkast irtotta. Egy ilyen (kirgiz) sasról feljegyezték, hogy tizennégy farkast pusztított el egyetlen nap alatt.

Az eredeti cikket ITT olvashatja el.

Csúcsragadozó után nyomoznak a hazai vadonban

A Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában című film nemcsak arról szól, hogy megismertetik az Északi-középhegység élővilágát, hanem azzal is szembesít lélegzetelállító képsorokon, hogy a terület folyóvölgyei, szurdokai, bércei, hegyoldalai milyen gyönyörű látvánnyal szolgálnak a kirándulóknak.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.