Az olasz kávé királya, akiről csak kevesen tudják, hogy magyar származású volt

Az általa alkalmazott vákuumcsomagolás lehetővé tette, hogy a frissen pörkölt kávé megőrizze a kávészemek illékony zamatát, emellett ő alkotta meg az első automata eszpresszófőzőt is.

Forrás: origo.hu2021. 05. 29. 11:18
null
A klasszikus Illy kávé készítője, az Illetta Forrás: twitter.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki kedveli a finom kávét, biztosan találkozott már az Illy márkanévvel, azt azonban valószínűleg nem tudja, hogy ezt a jellegzetesen zamatos feketét egy világháborús magyar veteránnak, Illy Ferencnek köszönhetjük. A Temesvárról származó üzletember az I. világháború befejezését követően az olaszországi Triesztből indult el találmányaival a világhírnév felé felé, és neki köszönhető a vérbeli olasz eszpresszó. Forradalmi technológiáival örökre beírta nevét a kávéfogyasztás kultúrájába: az általa alkalmazott vákuumcsomagolás lehetővé tette, hogy a frissen pörkölt kávé megőrizze a kávészemek illékony zamatát, emellett ő alkotta meg az első automata eszpresszófőzőt is. Francesco Illy, vagyis Illy Ferenc – aki mindig büszke volt magyar gyökereire – igazi világmárkát épített, az Illycaffè ma is az egyik legnagyobb olasz kávébrand, amelyet a világon mindenhol ismernek – olvasható az Origón.

A későbbi magyar kávékirály, Illy Ferenc 1892-ben született Temesváron, amely akkoriban még Magyarországhoz tartozott. Apja asztalos volt, aki egy német nemzetiségű, temesvári nőt vett el feleségül. Fiuk Temesváron járt általános iskolába, később ott végezte a gimnáziumot is.

Az I. világháború sodorta a kávéipar felé

Furcsán hangzik, de az I. világháború forgataga sodorta a kávéipar felé. Ha nem jön a világégés, akkor Illy Ferenc valószínűleg könyvelőként helyezkedett volna el. Még a világháború kezdete előtt, 1913-ban besorozták az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregébe, a császári és királyi temesvári 61. gyalogezred kötelékébe. Végigharcolta a nagy háborút, részt vett az Isonzónál zajló csatákban is és kiváló tiszthelyettes vált belőle.

Túlélte a borzalmakat, és őrmesteri fokozattal érte a békekötés. Hősiességéért több kitüntetést is kapott: 1915-ben megkapta a Koronás Ezüst Érdemkeresztet, 1916-ban a Koronás Vas Érdemkeresztet, 1917-ben pedig a Bronz Vitézségi Éremmel jutalmazták. Utóbbit az 1914 őszén és telén tanúsított hősies helytállásért kapta.

A háború vége Triesztben érte: ez a város akkoriban a kávégyártás és -forgalmazás fellegvára volt, számtalan márka indult hódító útjára innen. Már az 1800-as években 66 kávés vállalkozást jegyeztek az olasz kikötővárosban. Illy is egy kávékereskedésben kezdett el dolgozni a háború után.

Érzékelte a vásárlói igényeket: a vevők friss kávét kívántak, miközben azzal is tisztában volt, hogy nehéz hosszabb ideig frissen tartani a kávészemeket. Rájött, hogy megoldást jelent a más területen már bizonyított vákuumcsomagolás, amelyet a kávéiparban ő használt először. De új módszert alkalmazott: az volt a titka, hogy a légmentes csomagolásban lévő kávészemeknél nagy nyomás alatt az oxigént nitrogénnel helyettesítette, így a frissen pörkölt kávé eredeti állapotában konzerválódott.

Más szóval feltalálta a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját megőrző vákuum (légmentes) csomagolást, amire speciális dobozokat használt.

Így a kávét nem a vásárló előtt kellett pörkölni, és az ily módon csomagolt termék hosszabb távon is megőrizte aromáját és illatát.

A klasszikus Illy kávé készítője, az Illetta
Fotó: twitter.com

 

Három nagy szerelem

Illy Ferenc az I. világháborút követően azért maradt Triesztben, mert közben a szerelem is rátalált. Megismerkedett a német-ír gyökerekkel is rendelkező, ott élő olasz zongoratanárnővel, Vittoria Berggel, és hamarjában el is vette feleségül. A házasságból két gyermekük született. Egyik unokája, Andrea Illy visszaemlékezéseiben később azt írta, nagyapjának életében három nagy szerelme volt: Trieszt városa, a kávé és a szépséges Vittoria.

Tizenöt évvel a világháború befejezése után, 1933-ban alapította meg mai napig létező vállalatát, az Illycaffèt, amely mára eurómilliós forgalmú cégbirodalommá nőtte ki magát. Majd két évvel később,1935-ben újabb találmánya született, amivel forradalmosította a kávéfőzést is, megalkotva a világ első automata, forró gőzzel működő eszpresszógépét, és a forró gőzzel működő kávéautomata szabadalmát le is védette. A ma is szép, dizájnos kialakítású szerkezet a dallamos Illetta nevet kapta. Az „Italian espresso” máig az olaszok egyik büszkesége.

A vállalat is jól jövedelmezett, a találmánya is bevált, így Illy Ferenc csakhamar dúsgazdag ember lett. Egy idő után aztán fiának, Ernestónak adta át a cég vezetését, aki továbbvitte, amit apja elindított, sőt tudományos szintre emelte a kávégyártást, és kávéegyetemet is alapított Triesztben.

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.