Bioritmus szerint, avagy mikor esik jól a sport?

Van, akinek kínszenvedést jelent a reggeli mozgás, más pedig el sem tudná képzelni az életét nélküle. Térképezzük fel, hogy a nap melyik szakaszában esik jól a sport, és persze ismerjük meg alaposan a testünk anyagcseréjét, hogy a bioritmus figyelembevételével még hatékonyabb legyen az alakformálás!

Forrás: Diéta és Fitnesz2020. 12. 04. 10:45
null
Illusztráció. Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fogyás, az alakformálás a cél? Ha a bioritmus szerint edzünk, eredményesebb lehet a zsírégetés.

Illusztráció. Fotó: Pexels

7 ÓRA: AKTÍV NAPKEZDET

Reggel adjunk elég időt a szervezetnek az ébredésre. Amennyiben keveset aludtunk az éjjel, a megterhelő edzést inkább hagyjuk máskorra. A szakemberek szerint az étkezés előtt végzett testmozgás révén hatékonyabb a zsírégetés. Ha a fogyás/szálkásodás a cél, a sport előtt legfeljebb csak egy kevés szénhidrátot fogyasszunk (pl. egy kis adag zabkását), hogy a test kénytelen legyen a zsírraktárakból biztosítani az energiát. A korai órákban végzett tréning sokak számára azért kedves, mert így biztosak lehetnek abban, hogy elvégezték napi edzésadagjukat, bárhogy alakul a további programjuk, és ez elégedettséggel tölti el őket. A reggeli torna egyébként nemcsak az alakformálás egyik módszere, de a legjobb koffeinmentes ébresztő is! Ráadásul segíti a természetes bioritmus kialakulását: a test egy idő után magától tudni fogja, mikor van itt az ideje a kelésnek. – írja a diétaésfitnesz.hu cikke.

9 ÓRA: JÖHET A PROTEIN!

Felejtsük el a cukros pékárukat a nap kezdetén, mindenképpen fehérjében gazdag ételekkel induljon a reggel. Egy átlagos felnőtt számára testtömegkilogrammonként 0,8-1 g fehérje fogyasztása javasolt, ezt célszerű a nap folyamán elosztva bevinni. A proteint tartalmazó élelmiszerek az izomépítésben, az alakformálás folyamatában is segítenek, az izmok pedig nyugalmi állapotban háromszor több kalóriát égetnek el, mint a zsírszövetek. Íme, néhány finom napindító fogás: áfonyás-mandulás zabkása, proteines palacsinta, spenótos-hagymás omlett.

11 ÓRA: JÖHET EGY KIS SNACK

A témával foglalkozó kutatások szerint érdemes beiktatni egy kevés snacket ebéd előtt, ha szeretnéd csökkenteni a testsúlyodat, és az alakformálás a célod. Felpörgeti a zsírégetést, és segít abban, hogy ne egyél túl sokat ebédre.

12-13 ÓRA: EBÉD UTÁN KÖNNYŰ SÉTA

Aki egész nap az íróasztal mellett dolgozik, ne ragadjon le itt! Sajnos sokan még az ebédjüket is a számítógép előtt, a netet böngészve fogyasztják el. Ha tehetjük, inkább használjuk ki a szünetet, és sétáljunk egyet a szabadban a könnyű ebéd után. A túl sok ülés miatt az anyagcsere rosszabb, az izommunka hiánya lassítja a keringést, és csökkenti a zsírégető enzimek termelődését.

18 ÓRA: ESTI EDZÉS

A családi elfoglaltságok miatt gyakran esély sincs a reggeli edzésre, és csak a munka utáni mozgás jöhet szóba. Figyeljünk azonban arra, hogy túlórázás után már ne akarjuk teljesíteni a megszokott napi penzumot. Ilyenkor szellemileg-lelkileg fáradtabban vágunk bele a sportolásba, és így nagyobb a sérülés veszélye. Szánjunk hosszabb időt a nyújtásra és a levezetésre, hogy megnyugtassuk a szervezetet, és felkészítsük az esti pihenésre.

20 ÓRA: LEHET LAZÍTANI

Este nyolc körül a szervezet már a regenerációra fókuszál. Csökken az adrenalintermelés, könnyebben elengedjük a napi feszültséget. Ez a napszak kiválóan alkalmas a stresszoldásra, masszázsra, esti ellazító testmozgásra, és persze egy kis szexre, ami akár egy edzéssel is felérhet: időtartamtól és intenzitástól függően 80-300 kalória égethető el.

22-23 ÓRA: IDEJE ÁLOMBA MERÜLNI

Számos kutatás bizonyítja, hogy a kevés alvás növeli a testsúlygyarapodás valószínűségét. Nem csoda, hiszen az éjszakai pihenés hiányát a legtöbben evéssel, szénhidrátban gazdag ételekkel kompenzálják. Törekedjünk rá, hogy legkésőbb 23 órakor már ágyban legyünk, a cirkadián ritmus felborulása ugyanis hosszú távon kimerültséghez és pszichés problémákhoz vezethet, ráadásul bizonyítottan megnő a magas vérnyomás, a daganatos betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a prediabéteszes állapotok kialakulásának esélye.

A teljes cikket elolvashatja a Diéta és Fitnesz oldalán.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy a kronotípus nagy hatással lehet az egészségünkre. Bagoly vagy pacsirta? Sokan nem a saját biológiai ritmusuknak megfelelően élnek, ami veszélyes.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.