Cápatámadás történt az ausztráliai Perth folyójában

Több mint 50 év után történt újra cápatámadás az ausztráliai Perth folyójában, a Swanban csütörtökön.

Forrás: MTI2021. 01. 14. 19:19
null
A Swan-folyóban utoljára 1969-ben fordult elő cápatámadás Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 50 év után történt újra cápatámadás az ausztráliai Perth folyójában, a Swanban csütörtökön.

A nyugat-ausztráliai nagyváros strandjain nem ritka, hogy a ragadozó emberre támad, ám a Swan-folyóban utoljára 1969-ben fordult elő ilyen.

Csütörtök reggel a folyóban úszott egy férfi a város Blackwall Reach nevű részén, amikor – valószínűleg – egy 2-3 méteres bikacápa támadt rá, a lábát harapta meg a hivatalos közlemény szerint.

„Rengeteg vért láttam a vízben. A harapás a comb felső részét érte. Elég nagy volt” – mondta el a Nine News helyi televíziónak egy kajakos, aki segített a sérült férfinak partja jutni.

A Swan-folyóban utoljára 1969-ben fordult elő cápatámadás
Fotó: Pixabay

Az ötvenes éveiben járó férfit súlyos sérüléssel vitték a Royal Perth kórházba, állapota stabil – közölte a mentők szóvivője a Reutersszal. A kórház egyelőre nem nyilatkozott.

Perth partjai a fehér cápák támadásairól híresek. Az elmúlt hetekben az egyre gyakrabban felbukkanó ragadozó halak miatt néhány strandot le is kellett zárni.

A Fremantle kikötővárosnál az óceánba torkolló Swan-folyóban azonban ritkák a cápabalesetek, utoljára 1969-ben történt ilyen, cápához köthető halálozás pedig 1923-ban, akkor is egy úszó lábába harapott cápa.

Péntekig a közönség elől elzárták a folyónak azt a szakaszát, ahol a csütörtöki támadás történt – írta az illetékes minisztérium.

Okosnyakörvet fejlesztett kutyáknak egy dél-koreai vállalkozás

Olyan okosnyakörvet fejlesztett ki egy dél-koreai startup cég, amely képes felismerni a kutya öt érzelmi állapotát az állat ugatása alapján hangfelismerő technológia segítségével.

A Petpuls nyakörv egy okostelefonos alkalmazáson keresztül tájékoztatja a kutya gazdáját arról, hogy az állat boldog, nyugodt, izgatott, mérges vagy szomorú. A nyakörv követi a kutya fizikai aktivitását és figyeli pihenését is.

„Ez a nyakörv hangot ad a kutyának, amelyet az ember képes megérteni” – magyarázta a találmányt Andrew Gil, a Petpuls Lab globális markeringigazgatója.

A vállalkozás 2017-ben kezdte el a különböző kutyaugatások gyűjtését, hogy elemezze belőlük a kutyák érzelmi állapotát. Három évvel később elkészítették az 50 kutyafajta tízezer ugatásmintájából álló adatbázison alapuló saját algoritmusukat.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.