Csaknem 275 ezer euróért kelt el az Eiffel-torony egy darabja

A 3 méter magas, 17-es számú lépcsődarab egy európai gyűjteménybe került.

Forrás: MTI2020. 12. 03. 15:37
null
A becsült ár majdnem négyszereséért cserélt gazdát Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A becsült ár majdnem négyszereséért, csaknem 275 ezer euróért (98,3 millió forint) cserélt gazdát egy keddi párizsi aukción az Eiffel-torony eredeti csigalépcsőjének egy darabja.

Az Artcurial aukciósház közlése szerint a 3 méter magas, 17-es számú lépcsődarab egy európai gyűjteménybe került.

A vasszerkezet egykor annak a csigalépcsőnek volt a része, amely a több mint 300 méteres Eiffel-torony második és harmadik emeletét kötötte össze.

A becsült ár majdnem négyszereséért cserélt gazdát
Fotó: Pixabay

Az 1889-es világkiállításra készült torony csigalépcsőjét 1983-ban bontották le liftépítés miatt, és huszonnégy 2-9 méteres darabra vágták.

A lépcsődarabok többségét elárverezték, egy részüket francia múzeumoknak adományozták, egyet pedig a toronynál hagytak. Kerültek darabok Japánba, a New York-i Szabadságszobor közelébe, valamint a floridai Disneylandbe is.

A most elárverezett lépcsőszakasz, amely egy kanadai magángyűjteményből került aukcióra, a közvetítői díjjal együtt 274 475 euróért talált új gazdára.

Az Eiffel-torony a francia főváros legismertebb látványossága, évente – normális körülmények között – hozzávetőlegesen hétmillióan keresik fel.

Namíbia 170 elefántot akar elárverezni a szárazság miatt

Namíbia 170 elefántot akar elárverezni az országot sújtó szárazság miatt és azért, hogy csökkentse a megnövekedett elefántpopulációt – közölte az ország környezetvédelmi minisztériuma szerdán.

A tárca bejelentése szerint az aukcióra bocsátott elefántokat bárki megvásárolhatja, aki megfelel a szigorú szabályoknak, egyebek mellett biztosítani tudja a karantént és vadbiztos kerítéssel körbevett ingatlanon tudja elhelyezni az állatokat.

A külföldi vásárlóknak azt is igazolniuk kell, hogy országuk állatvédelmi hatóságai engedélyezik az elefántok bevitelét.

A hivatalos statisztikai adatok szerint Namíbiában 1995-ben 7500 elefánt élt, 2019-ben viszont a populáció már 24 ezer példányból állt. A megnövekedett populáció miatt nőtt az elefántok és emberek közötti incidensek száma is, részben ezzel is indokolta a minisztérium a meghirdetett árverést.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.