Egészséges, látványos és divatos: zuzmófal a lakásban

Bár a népi gyógyászat már a XVII. században légzőszervi panaszok és tüdőbetegségek kezelésére használta a zuzmót, dekorációként csak az utóbbi évtizedekben lett népszerű e sokoldalú növény. Az új trend hazánkban is megjelent, Szabó László és csapata pedig új dizájnt álmodott köré.

Forrás: MW2020. 09. 21. 12:35
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miként a tanár végzettségű pápai dekoratőr magyarázza, az izlandi zuzmó a természetben megtalálható egyik legszívósabb növény a mohafélék között. A rénzuzmó Európa északon fekvő erdeiben él, elsősorban a magas hegyek havasi régióját, a savanyú talajú erdőket, illetve a tajgát és a tundrát kedveli – fogalmaz a szabadföld.hu.

A rénszarvas egyik fő tápláléka, innen ered a neve is. A könnyen sérülő növény betakarítása csakis kézzel történhet, hiszen ezzel a hagyományos módszerrel garantálható folyamatos megújulása is. Megannyi egészségjavító hatása és a megemelkedett kereslet miatt ma már termesztett fajtáival is találkozunk.

A szivacsszerű növények úgynevezett zuzmóstabilizációval kerülnek dekorációként a falra vagy képkeretbe, ez a sajátos folyamat ugyanis tartósan megőrzi rugalmasságukat és frissességüket. Maga a stabilizáló anyag száz százalékban környezetbarát, természetes úton lebomló növényi glicerin, aminek segítségével az izlandi zuzmó úgy néz ki, mintha élne, holott már nem fog nőni, s különösebb gondozást sem igényel.

Készül Laciék büszkesége, az egész falat beborító világtérkép
Fotó: Szabó László archívuma

Az eredetileg fehér színű növényt az igényeknek megfelelően természetbarát, illetve ételfestékkel festeni is lehet, a világos és sötétzöld árnyalatok mellett a mályva és sárga szín is rendkívül kedvelt.

Szabó László 2004 óta dolgozik tanárként, de a munkája mellett kreatív programokban is részt vett, később a hobbiból hivatás lett, ma már vállalkozás keretében dekorációkkal foglalkozik.

– A másfél évtized rengeteg tapasztalatot hozott, és folyamatosan arra sarkallt, hogy újabb és újabb ötletek szülessenek. Roppant fontos, hogy hosszú távra szóló dekort adjunk ki a kezünkből. A megrendelők igényei is nőnek, hiszen mindenki olyan környezetben szeretne élni, dolgozni, amely tükrözi az általa hirdetett világszemléletet. Egyre többen keresik a természetes anyagokat, ez az irány nekünk is nagyon tetszett, így született meg üzlettársam és partnerem segítségével a DeMoss.

Lacinak a piaci kínálatból leginkább a változatosság hiányzott. Elkezdett gondolkodni, hogyan lehetne olyan módszert kitalálni, amelynek segítségével nincs határ, akár minden ötlet egyedi lehet.

– Rengeteg ötletelés után döntöttünk az izlandi zuzmó felhasználása mellett. Engem magával ragadott a növény szépsége és egyszerű kezelhetősége, hogy mennyi minden megálmodható vele. Így aztán elkezdődött – igaz, először csak kicsiben – a tervezés és a gyártás folyamata. Rövid idő alatt sok megkeresést kaptunk.

Legnagyobb sikerünk és egyben büszkeségünk az egész falat beborító világtérkép, amely tökéletesen mutatja a szárazföldek gyönyörű zöld változatosságát.

Az izlandi zuzmót importőrön keresztül szerzik be, aki tartósítja, illetve festi is a növényt. Bár megérkezve már nem nevezhető élőnek, ennek ellenére bizonyos feltételek szükségesek ahhoz, hogy a frissességét megőrizze.

Fotó: Pexels

Megfelelő páratartalom mellett a végtelenségig élvezhető a látványa és annak jótékony hatása a közérzetünkre. A leg­ideálisabb a 40–60%-os páratartalom, ami a hétköznapi életünk és otthonunk megszokott értéke, arra azonban figyelni kell, hogy a zuzmó csak benti tartásra alkalmas, így ne tegyük ki a tűző napnak, ahogyan a klímaberendezésnek sem.

A zuzmó ugyanis szivacsként viselkedik, az élettartama nagyban függ attól, hogyan bánunk vele. Ha a páratartalom túl alacsony, könnyen megkeményedhet, elszíneződhet, kiszáradhat. Ám ahogyan a nedvesség visszaáll a helyiségben, a rostok újból megtelnek és rugalmasak lesznek.

A DeMoss-alkotások a tervezéssel kezdődnek, majd ehhez készül fából a keret, mely általában nyír vagy fenyő. Laciék a fát csiszolják, lakkozzák, vagy éppen olyan színt adnak neki, amilyet a megrendelő kért. Ezután következik a zuzmó tisztítása, a szép részek kiválasztása, melyek speciális ragasztó segítségével kerülnek a keretekbe.

– Tulajdonképpen ez a folyamatnak a legszebb és leglátványosabb része. A figyelemfelkeltő dekoráció elkészítése akár napokba, hetekbe is telhet. Bár nagy koncentrációt és türelmet igényel, én ennyi év után sem tudok betelni a zuzmófal építésével, élvezem minden pillanatát.

A zuzmófalakat mindenkinek ajánlják, aki szereti a természet közelségét. Kisebb méretben akár saját magunk is elkészíthetjük, nem kell hozzá más, csak ragasztó, fakeret, némi zuzmó és ízlés szerint faágak, csigaházak vagy kagyló. Bár a munka lassú és pepecselős, miért ne varázsolhatnánk egy kis természetet a zárt falak közé?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.