Éhség, vagy sóvárgás? – Így különböztetheti meg

Az egészséges táplálkozás többet jelent annál, hogy figyelünk arra, mit eszünk. Az, hogy hogyan gondolunk az ételekre, miként reagálunk az éhség és sóvárgás érzésére, a különböző ételek utáni vágyakozásra, nagyban befolyásolja az étrendet, sőt, akár a fogyókúrát is.

Forrás: Diéta és Fitnesz2020. 11. 13. 17:54
null
Illusztráció. Fotó: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csecsemőkorban nincs sóvárgás, nincs gond a táplálkozással: a baba eszik, amikor éhes, és ha jóllakott, abbahagyja. Az idő múlásával azonban a környezet egyre jobban befolyásolja az étkezési szokásokat. A szocializálódás során különböző szabályokhoz alkalmazkodik az ember, ami oda vezethet, hogy könnyen összekeveri az étel utáni sóvárgást az éhséggel. Ennek pedig fölöslegesen bevitt pluszkalóriák és túlsúly lehet a következménye. Ezért fontos, hogy meg tudd különböztetni egymástól az éhség érzését és az étel iránti vágyakozást (ezen alapul az intuitív táplálkozás módszere is) – írja a diétaésfitnesz.hu.

Illusztráció. Fotó: Pexels

SZINTEK, ÉRZETEK, TÜNETEK

  • 1: Nagyon éhes és gyenge, szédül
  • 2: Éhes, alacsony az energiaszintje, korog a gyomra
  • 3: Éhes, kicsit korog a gyomra
  • 4: Épphogy kezdi éhesnek érezni magát
  • 5: Pont jól van, nem éhes, de nem is ette tele magát
  • 6: Kellemesen eltelt
  • 7: Kicsit már kényelmetlenül érzi magát, sokat evett
  • 8: Majd’ „kipukkad”
  • 9: Feszül és fáj a gyomra a túl sok ételtől
  • 10: Mozdulni sem bír, annyira tele van
  • ÉHSÉG: A TÁPLÁLÉK UTÁNI VÁGYAKOZÁS

    Az éhség az az érzés, amely táplálékfelvételre ösztönöz: az étel hiánya miatt érzett fájdalom vagy gyenge állapot. Másként fogalmazva: az éhség a test jelzése, hogy szüksége van olyan anyagokra, amelyekből energiát nyer.

    Amikor valóban éhes, a gyomra és/vagy az agya jelzéseket ad. A gyomorból jövő jelek elég egyértelműek: ürességérzés, korgás. Az agy fejfájással, koncentrálási nehézséggel, ingerlékenységgel jelezheti az éhséget. Néhányan fizikai fáradtságot tapasztalnak, ha éhesek. Az éhezés az idő múlásával nem szűnik meg, sőt tovább romlik a helyzet. Ilyenkor minden étel kielégíti az éhezőt, és evés után elmúlnak az éhség jelei.

    Ha figyelmen kívül hagyjuk az éhség jeleit, azaz akkor eszünk, amikor az óra szerint ebédidő van – azonban még nem vagyunk éhesek –, érdemes visszahangolni a testünk csecsemőkori állapotára. Ebben segít az étkezési napló, amelyben az éhség és a telítettség szintjét jelölhetjük.

    MIKOR EGYÜNK?

    A legjobb akkor enni, amikor az éhség szintje 3-as vagy 4-es. Ha megvárjuk a 2-es vagy 1-es szintet, akkor nagyobb eséllyel fogunk többet enni, mint amennyire szükségünk van, és kevésbé egészséges ételeket fogunk választani. A 3-as, 4-es szintnél még képesek vagyunk tudatosan dönteni a megfelelő mennyiségű és minőségű étel fogyasztásáról.

    MIKOR FEJEZZÜK BE AZ ÉTKEZÉST?

    Az is fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mennyit eszünk. Az étkezést a legjobb a 6. szinten abbahagyni. Érdemes erre figyelni, mert az agy lassan veszi a jeleket, és így könnyen becsúszhatunk a 7–10-es szintekbe.

    SÓVÁRGÁS: VÁGYAKOZÁS MEGHATÁROZOTT ÉTELEK UTÁN

    Általában az olyan étel, amely után sóvárgunk, nem nélkülözhetetlen az életbenmaradáshoz. Az éhségtől eltérően a sóvárgás idővel – akár már néhány perc után – megszűnik. A sóvárgást leggyakrabban különböző érzelmek (stressz, unalom, szomorúság) válthatják ki.

    VIZSGÁLJUK MEG AZ OKÁT!

    Ha nem vagyunk éhesek, mégis sóvárgunk egy étel után, vizsgáljuk meg, mi váltja ki az érzést. Unalom? Stressz? Esetleg láttunk egy ínycsiklandó péksüteményt a közértben, és csak arra tudunk gondolni, hogy milyen finom lehet? Gondoljuk át, hogy miért vágyunk bizonyos ételekre, és próbáljuk elterelni a figyelmünket. A folyamatos „engedés”, elcsábulás vagy az éhséggel való összetévesztés túlevéshez és kiegyensúlyozatlan étrendhez vezethet. Különösen azért, mert a legtöbb vágyott étel magas zsírtartalmú, sok benne a cukor, só.

    A sóvárgás normális, természetes jelenség. A lényeg, hogy megtanuljuk ellenőrzött módon kielégíteni a vágyainkat, így az egyensúly megmaradhat.

    A teljes cikket elolvashatja a Diéta és Fitnesz oldalán.

    Korábbi cikkünkben hangulatjavító ételeket gyűjtöttünk össze, hogy jobb kedvünk legyen. Nem csak a csoki a boldogság kulcsa, ennél sokkal hatásosabb hangulatjavító ételek léteznek.

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.