Először lehet kriptovalutával is licitálni egy értékes gyémántra

A gyémánt egyike annak a tíz drágakőnek, amely száz karát fölött valaha árverésre került.

Forrás: MTI2021. 06. 22. 9:50
null
A gyémánt egyike annak a tíz drágakőnek, amely száz karát fölött valaha árverésre került Forrás: Sotheby's
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először lehet kriptovalutával is licitálni egy értékes gyémántra a Sotheby's júliusi hongkongi árverésén.

A The Key (Kulcs) néven emlegetett ritka, gyöngyalakú, 101,38 karátos hibátlan gyémánt értékét előzetesen 10-15 millió dollárra (3-4,5 milliárd forintra) becsülik. Ilyen méretű és értékű gyémántra eddig még nem licitálhatott kriptovalutával a közönség.

A gyémánt egyike annak a tíz drágakőnek, amely száz karát fölött valaha árverésre került, s ezek közül is csak kettő gyöngyalakú.

A Sotheby's árverését július 9-én rendezik meg Hongkongban. A vásárlók bitcoin vagy ethereum kriptovalutával, de akár hagyományos pénzzel is fizethetnek.

A Sotheby's májusban 12,9 millió dollárért (3,8 milliárd forintért) adott el egy Banksy-képet, s ez volt az első olyan eset, amikor egy nagy aukciósháznál olyan műalkotást kelt el, amelyet kriptovalutával vásároltak.

A The Key (Kulcs) néven emlegetett ritka, gyöngyalakú gyémánt
Fotó: Sotheby's

Az aukciósház szerint az elmúlt évben erős kereslet mutatkozott a fehér gyémántok, ékszerek és más luxuscikkek iránt, különösen a a fiatalabbak körében, beleértve az ázsiaiakat is.

A legnagyobb ár, amelyet egy átlátszó, színtelen gyémántért kifizettek, 30,8 millió dollár (9,1 milliárd forint) volt. A drágakő, egy 118,28 karátos ovális gyémánt, a Sotheby's 2013-as hongkongi árverésén kelt el.

Egy ritka érme 18,9 millió dolláros rekordáron kelt el

A világ legértékesebb numizmatikai ritkaságainak egyike, egy 1933-ban Amerikában vert „dupla sas” érme 18,9 millió dolláros (5,4 milliárd forint) rekordáron kelt el egy keddi New York-i aukción.

Ezzel ez az érme lett a világ legdrágább numizmatikai ritkasága, messze megelőzve a második legdrágábbat, az 1794-ben vert, Flowing Hair néven ismert ezüstdollárt, amelyet tízmillió dollárért adtak el 2010-ben.

Az árverést szervező Sotheby’s becsüsei előzetesen 10-15 millió dollár közötti leütési árral számoltak. Az aukciósház először 19,5 millió dolláros leütési árról tett bejelentést, ezt később lefelé módosította.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.