Először ugrottak ki napenergia által hajtott repülőről

A SolarStratos kísérleti kisrepülőgépe fedélzetén két személlyel szállt fel kedd reggel.

Forrás: boon.hu2020. 08. 28. 18:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először hajtott végre ugrást és szabadesést napenergia által hajtott elektromos repülőről egy svájci csapat.

A SolarStratos kísérleti kisrepülőgépe fedélzetén két személlyel szállt fel kedden a reggeli órákban és 1520 méterre emelkedett, amikor a csapat alapítója, Raphael Domjan kiugrott a gépből.

A csapat közlése szerint Domjan néhány száz méterig szabadesésben zuhant és több mint 150 kilométer per órás sebességre gyorsult fel, mielőtt kiengedte ejtőernyőjét és biztonságosan landolt.

Közlésük szerint az ugrással azt akarták demonstrálni, hogy az olyan sportokat is lehet végezni a klímát felmelegítő üvegházhatású gázok nélkül, mint az ejtőernyős ugrás. A kerozinnal hajtott gépek kibocsátása felel jelenleg az emberi tevékenységre visszavezethető szénemisszió mintegy 2 százalékáért.

A SolarStratos csapat célkitűzése, hogy a 22 négyzetméternyi napelempanellel felszerelt egypropelleres géppel egészen a sztratoszféráig, 20 ezer méteres magasságig repüljenek 2022-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.