Első alkalommal választotta meg az Év szavát a közmédia

Az Év szavát ezentúl minden év december 31-én hirdeti ki a közmédia.

Forrás: MTI2021. 01. 01. 10:01
null
Hagyományteremtő céllal, idén első alkalommal választotta meg a közmédia az Év szavát Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hagyományteremtő céllal, idén első alkalommal választotta meg a közmédia az Év szavát, amely az „egymás” lett – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csütörtökön az MTI-vel.

Az MTVA felkérésére az anyanyelvi kultúra ápolására létrehozott Montágh Testület tagjai döntöttek az Év szaváról. Az egymás szó kifejezi, hogy mindannyian felelősek vagyunk magunk mellett másokért is – olvasható a közleményben.

Hagyományteremtő céllal, idén első alkalommal választotta meg a közmédia az Év szavát
Fotó: Pixabay

„Az egymás szavunk a 14. század óta része a nyelvünknek, már a Jókai kódexben is szerepelt. Két határozatlan névmás, az egyik és a másik tövének összekapcsolódásából jött létre. Az egyik és a másik szó olyan gyakran szerepelt egymás mellett – például az egyik ember szereti a másikat, az egyik segít a másiknak – hogy összetapadt a két tőalak és megszületett az egyetlen kölcsönös névmásunk: az egymás” – idézi a közlemény Bordi Andrást, a közmédia főbemondóját, a Montágh Testület beszédtanárát.

A szakember kiemelte, hogy egymás kölcsönös segítése ebben az évben az élet minden területén megmutatkozott: unokák, nagyszülők vigyáztak egymásra, pedagógusok, diákok próbáltak egymást segítve túljutni a nehéz éven, amikor a távoktatás nélkülözte a személyességet, a közvetlen emberi kapcsolatokat. „Ne feledjük, hogy emberek egymásnak ajánlották fel a vérplazmájukat azért, hogy számukra idegen családokban a beteg és egészséges családtagok megmaradjanak egymásnak. Úgy gondolom, soha nem volt ennyire időszerű ez a szó, mint most” – magyarázta.

Az Év szavát ezentúl minden év december 31-én hirdeti ki a közmédia a Montágh Testület szakmai érvei alapján.

Kudarc helyett: így lehet sikeres az újévi fogadalom

Nem szabad elfelejtenünk, hogy egy új év kezdete mégiscsak új lehetőségeket is hordoz, de a grillcsirke idén sem fog a szánkba repülni, és a herceg fehér lova sem biztos, hogy felénk poroszkál. Aktívan és határozott célokkal viszont a csirkét elkezdhetjük mi is megsütni…

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.