Erdei manók és tündérek csutkából és szeretetből

A régi korok emberei sokkal finomabban hangolódtak a láthatatlan világra, mint mi magunk, hitték, hogy a tündérek, manók köztük járnak. Török Eszter – vagy ahogyan sokan ismerik: Csutka Eszti – nagymamájának és egy nem mindennapi papnak köszönheti tehetsége kibontakozását: erdei manókat és tündéreket kelt életre csuhéból – írja a szabadfold.hu.

Forrás: SZABADFOLD.HU2020. 12. 28. 11:02
null
Eszter alkotásaival szeretne egy kis kedvességet, nevetést, csínytevést vinni a családokhoz Fotó: Csepregi Andrea Forrás: SZABADFOLD.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eszter a párja mellett egy 15 éves jóságos mudival és egy ébenfekete pajkos macskával él a tetőtéri lakásukban Miskolcon. Csuhé- és manók iránti szeretete a gyermekkoráig nyúlik vissza. Kicsi lányként nagy szemekkel és tátott szájjal hallgatta a nagymamája meséit, aki álmaiba varázsolta a tündéreket, manók csapatait, mágusokat. Elképzelte az apróságokat erdők mélyére, csobogó forrásokhoz, fák odvába, ahol együtt éltek, barátságban erdők-mezők-vizek lényeivel.

A me­sék, a természet szeretete és a csuhé segítségével Eszter végül mindannyiunk számára valósággá tette gyermekkora világát, amelyet a körülöttünk élő láthatatlan erdei tündérek és manók népesítenek be.

„Az alkotásaimmal szeretnék egy kis kedvességet, nevetést, csínytevést vinni a családokhoz, az emberekhez.”
Fotó: Csepregi Andrea / SZABADFOLD.HU

– Az erdő egy érző, feltételek nélkül adakozó lény!

– mondja Eszter.

– Lélegzetével ad életet, szívdobbanásával békességet, forrásaival bőséget. Amikor elég tisztelettel fordulsz hozzá, megmutatkozik az a része, amit csak a mesékből ismerhetsz.

Észreveszed a különleges pillanatokat, miként segít egy fa a kismadárnak, hogyan integetnek a falevelek, amikor elmész mellettük, megérzed a bőrödön a lágyan simogató meleg szellőt, és végigfut az agyadon, hogy ez amolyan tündérjárta érzés lehet, s elmosolyodsz. Ez ad ihletet a munkáimhoz.

Eszter először játszóház-vezetői képzésen vett részt, majd csuhé-, gyékény- és szalmatárgy-készítő népi kismesterséget tanult. Hozzávette a másik szálas anyagot, a fűzvesszőt, így kosárfonó és bútorkészítő is lett, majd Békéscsabán elvégezte a népi játék kismesterségek oktatói felsőfokú képzést.

Csutka Eszti nem titkolt szándéka, hogy manóival és tündéreivel mosolyt varázsoljon mind a gyerekek, mind a felnőttek arcára.
Fotó: dr. Csepregi Csaba / SZABADFOLD.HU

Tanított és vizsgáztatott, ma már nagy nyugalomban, a Szalajka-völgyben tart játszóházakat a munkája mellett, és olyan áldás érte, hogy az erdő közepén, nagyszerű munkatársakkal és vezetőkkel dolgozhat a Bükki Nemzeti Parknál, akik védjeggyel látták el az alkotásait.

– Nagy családba születtem. Sajnos három testvérem gyermekkorban meghalt, de a Jóisten kegyelméből megint csak hárman lettünk utánuk

– emlékezik Eszter. – A nagyszüleinkkel éltünk, leginkább ők neveltek minket, mert a szüleink nagyon sokat dolgoztak. Abban az időben igencsak nehéz volt vallásosan élni, de a nagyszüleimnek ez volt a természetes, értéket adó.

Eszter alkotásaival szeretne egy kis kedvességet, nevetést, csínytevést vinni a családokhoz
Fotó: Csepregi Andrea / SZABADFOLD.HU

Ők szerettették meg velem a földdel való munkát, és annak is egy csodás terményét, a kukoricát! Karácsonykor nagymamám szaloncukrot fűzött, és nekünk, gyerekeknek jutott a feladat, hogy csuhélevélből angyalkatartót készítsünk ennek a finomságnak.

Az alkotás örömét azonban nemcsak a nagymama oltotta belé, hanem egy szerzetes pap, Lajos atya is.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Adventi naptár készült a Győry-kastélyból

Minden este kinyílik egy ablak online a Győry-kastély adventi kalendáriumában, műsorral is kedveskednek az érdeklődőknek. A helyi általános iskola és a szervező intézmény önkéntesei készítették el a naptár számjegyeit, s versenyt is hirdettek közöttük.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.