Érzékeny bőrűek is használhatják a lenvásznat

A jó minőségű lenvászon nemcsak szép, de praktikus is. Ez az anyag rendkívül puha tapintású, de strapabíró, antibakteriális és természetes módon hipoallergén is.

Forrás: DUOL2020. 08. 23. 11:39
null
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakás szinte bármely pontján hasznos és dekoratív kiegészítők lehetnek a különféle vászonból készült lakástextilek. A vásznat gyakran használják ágyneműhuzatokhoz, függönyökhöz, törölközőkhöz, konyhai textíliákhoz, valamint kanapék és fotelok kárpitozásánál is találkozhatunk vele, mivel jól tűri a mindennapi használatot. Annak ellenére, hogy könnyű és szellős a szerkezete, mégis az egyik legtartósabb anyag a lakberendezésben. Ez köszönhető többek között a kiváló kopásállóságának.

A vászonból készült lakástextilek egyaránt illeszkednek a rusztikus, a skandináv és a bohém stílusú enteriőrökhöz. Éppúgy használhatók egyszerű bútorokhoz és természetes anyagokhoz is, mint a fa, a beton vagy a kerámia. Az anyag remek választás a minimáldizájn kedvelőinek és azoknak, akik semleges, monokróm árnyalatokat szeretnének otthonukba csempészni. Különféle anyagokkal és textúrákkal jól kombinálható.

A lenvászon ágynemű természetes üreges szálainak köszönhetően jól megköti a nedvességet. Nyáron kellemes hűvös érzést nyújt, télen pedig fenntartja a megfelelő testhőmérsékletet. Nem irritálja a bőrt és nem vált ki elektromos hatást sem, amikor a testtel érintkezik. Allergiások és érzékeny bőrűek is bátran használhatják, emellett a gyerekszobában sem kell mellőzni. Gyűrődése természetesnek hat, így nem szükséges vasalni.

Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

A konyhába beszerezhetünk lenvászonból készült szalvétákat, asztalterítőket, törölgetőruhákat. Ezek mind magas hőmérsékleten moshatók és sterilizálhatók. A vászontáskák élelmiszerek tárolására is kiválóan alkalmazhatók, hiszen védik az ételeket a penész és a rothadás ellen, valamint lassítják a száradást.

A vászonfüggönyök rendkívül szellősek, eloszlatják a természetes fényt és biztosítják a levegő szabad áramlását. A lenrost ráadásul a benne lévő lignineknek köszönhetően elnyeli az UV-sugarakat. Olyan helyiségben érdemes használni ezeket a darabokat, ahol a perzselő nap ellen szeretnénk védekezni, legyen az egy déli fekvésű helyiség, gyerekszoba vagy nappali. Szövésében nem halmozódik fel a por. Ha előtérbe szeretnénk helyezni a vászon természetes hatását, akkor semleges, natúr színű anyagokkal, kiegészítőkkel társítsuk.

A fürdőszobában sem kell nélkülöznünk az anyagot, hiszen jó nedvszívó képességének köszönhetően ebben a helyiségben is kiválóan megállja a helyét. Amellett, hogy a pamuthoz képest több nedvességet felszív, az gyorsabban el is párolog róla. Ezen tulajdonságának köszönhetően szennyestartó zsák is készíthető belőle. Emellett jó választás a vászontörölköző és fürdőköpeny is – ajánlja a dunaújvárosi hírportál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.