Ételek és italok, amely károsak a sportolóknak

Két órát izzadunk az edzőteremben vagy lefutunk néhány szigetkört, majd farkaséhesen bármit felfalnánk? Az életmódváltás lemondásokkal is jár, olykor a kedvenc ételeidnek is búcsút kell inteni – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 05. 27. 15:59
null
A túlzott telített zsírbevitel hozzájárul a magas koleszterinszinthez és növeli a szívbetegségek kockázatát Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár profi, akár hobbisportolók vagyunk, a szervezetünknek megfelelő üzemanyagra van szüksége ahhoz, hogy megfelelő edzésmunkát végezzünk és jól is érezzük magunkat a bőrünkben. Vannak olyan ételek és italok, amelyekkel egyenesen tönkretesszük az edzésmunkánkat.

Bacon

A ropogós, illatos szalonnacsíkoknak nehéz ellenállni. Sokan szívesen fogyasztják reggelire például tojás mellé. A bacon azonban nagyon kevés fehérjét tartalmaz, a tápértéke is minimális, viszont sok benne a telített zsír. A túlzott telített zsírbevitel hozzájárul a magas koleszterinszinthez és növeli a szívbetegségek kockázatát.

A bacon azon ételek egyike, amely hozzájárul a magas koleszterinszinthez és növeli a szívbetegségek kockázatát
Fotó: PEXELS

Energiaitalok, szénsavas üdítők

A cukorral édesített italokat is jobb elfelejteni. Hosszú távú fogyasztásuk rossz hatással van ez egészségre, és a szervezet teljesítményére is. Az energiaitalok csak rövid távú energiát biztosítanak. Ha mindenképpen szükségünk van koffeinre, akkor kávé vagy tea fogyasztását javasolják inkább a táplálkozási szakértők. Szénsavas üdítők helyett pedig igyunk vizet, vagy tegyünk a vízbe gyümölcsöt, epret, citromot például.

Alkohol

Az alkohol nagyon sok kalóriát tartalmaz, egy koktél például 300 kalóriát is tartalmazhat, a tápértéke viszont nulla. Az edzésmunkát nem növeli meg, sőt. Az alkohol ráadásul blokkolja az anyagcserét és dehidratálja az izomsejteket, csökkenti az izomnövekedést. Szóval jobb, csak vizet inni.

Transzzsírok

Érdemes kerülni azokat az ételeket, amelyek ilyen összetevőket alkalmaznak. Édességekben, süteményeken, péksütikben megtalálható például. Bár ma már törvény szabályozza, hogy mennyi transzzsírt tartalmazhat egy étel, nem árt odafigyelni. A transzzsírok növelik a hasi zsírt, szív- és érrendszeri problémákat okozhatnak.

Fehér liszttel készült kenyerek, sütemények

A finomított liszttel készült sütiknek, kekszeknek, kenyereknek alacsony a rosttartalmuk, viszont sok kalóriát tartalmaznak. A vércukorszintet hirtelen emeli meg, gyorsan felszívódik, fogyasztása után hamarabb leszünk éhesek. Érdemes inkább zablisztet, süteményekhez mandulalisztet használni.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.