Ezek a legfontosabb tavaszi szuperételek a diétához

Itt a tavasz, vele együtt pedig érkeznek a friss zöldségek és gyümölcsök, amelyek nemcsak ízletesek, hanem táplálóak is. A tavaszi szuperételek, mint a borsó, a spenót, a retek, a cékla és a karfiol, segíthetnek abban, hogy újra formába lendüljünk. Tehát, amikor legközelebb a piacra megyünk, már tudjuk, mit vegyünk – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 03. 16. 14:23
szuperétel
Borsók egymás közt Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

CÉKLA

A cékla tápanyagtartalma igen magas, kálium, vas, folsav van benne. Rosttartalmának köszönhetően hatással van az anyagcserére és a koleszterinszintre.

Magas a víz- és alacsony a kalóriatartalma, ezért olyan jó alapanyag egy diétában.

Fogyaszthatjuk nyersen salátákban, megfőzhetjük, készíthetünk belőle zöldséglevet, de fogyaszthatjuk snackként is. Vagy egyszerűen szórjunk rá egy kis borsot, locsoljuk meg olívaolajjal és süssük meg sütőben.

RETEK

A retek szintén a magas víztartalmáról és alacsony kalóriatartalmáról ismert. Segíti a fogyást, a koleszterinszint csökkenését és könnyű beépíteni az étrendbe. Ehetjük szendvicsbe, salátába, házi készítésű humusszal, de akár meg is süthetjük őket.

Spenót

A spenót kétségtelenül az egyik legegészségesebb alapanyagunk. Vasban, rostban, A-, C- és K-vitaminban gazdag, ráadásul fehérjét és vasat is tartalmaz.

csökkentheti a vércukorszintet,

a vérnyomást és energiával lát el. Ehetjük salátákban, szendvicsekben, de készíthetünk belőle zöldturmixot is.

Borsószemek egymás közt
Fotó: Pexels

Borsó

Fehérje- és rosttartalma miatt kiváló alapanyaga a diétáknak. Rendkívül alacsony a zsírtartalma, ami szintén támogatja a fogyást. Ehetjük salátába, megfőzhetjük, megsüthetjük egy kis olvaolajjal, sóval és borssal.

Karfiol

Alacsony a szénhidrát- és magas a rosttartalma, emellett B-, C- és K-vitamin is van benne. Ásványi anyagok közül különösen mangánban,

folátban és káliumban gazdag.

Fogyaszthatjuk salátákban, levesként, karfiolrizs formájában, pörköltként, panírozhatjuk, megsüthetjük és lehet a curry alapanyaga is.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Zsírban gazdag ételek, melyek rendkívül egészségesek

A zsír, a közvélekedés szerint szinonímája mindennek, ami káros, hízlal és megbetegít. De hadd védjük meg a zsírt: ez messze nem fedi a valóságot! Több fajtája létezik, és kizárolag egyetlen egy, a transzzsír az, amiről kijelenthető: nem jó, ha egyetlen grammot is fogyasztunk belőle. Viszont a másik 3 típusának: a telített, az egyszeresen és a többszörösen összetett telítetlen zsíroknak – vagy zsírsavaknak – számos jótékony hatása van, amelyek miatt a lehető leggyakrabban érdemes fogyasztanunk belőlük. Elhagyni ezeket pedig egyenesen tilos, hiszen számos tápanyag fel sem szívódik nélkülük. Nézzük sorban, melyek ezek a „jó zsírokban” gazdag élelmiszerek!

EGYSZERESEN TELÍTETLEN ZSÍRSAVAK

A legegészségesebb zsírok, amelyek zöldségekben, gyümölcsökben, magvakban és halakban találhatóak. Számost kiváló egészségügyi hatásuk mellett kiválóan illeszthetőek bármelyik fogyókúrás programba – így aki ezekből sokat fogyaszt a diétája során, az közben az egészségéért is sokat tesz.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.