Ezért kerül a legtöbb szilveszteri asztalra malacsült

Minden kultúrának megvannak a maga szerencsehozó élelmiszerei, az ezekből készült, hagyományos ételei. Mi, magyarok legtöbben sertéshús fogyasztásával várjuk az újévet, melynek hagyománya több babonára is visszavezethető. Szerezze be az alapanyagokat hazai termelőktől, s készítse el otthona biztonságában az ínycsiklandó fogást – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 01. 01. 17:14
null
Budapest, 2017. november 10. Adventi és karácsonyi vásár Budapesten a Vörösmarty téren 2017. november 10-én, a nyitónapon. MTI Fotó: Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szilveszterkor számos családi asztalon található meg a sertéshús, melynek több oka is van; egyes magyarázatok szerint azért a malac vált az évforduló állatává, mert orrával előre túr, a jövőbe mutat, és közben kifordítja a szerencsét a földből, míg más feltételezések szerint maga a jóléttől kövér, zsíros malacsült hozza el a szerencsés új évet, és vannak, akik az állatot a fejlődés szimbólumának tartják.

A hagyományok szerint az újévi szokásoknak nagy jelentőségük van, hiszen a következő évi munkát, a termést is befolyásolhatják, egyes újévi cselekedetek hatással lehetnek akár az egész évre is, így a szilveszteri ételek jelentős hagyományokkal bírnak hazánkban.

Az év első napján lencselevest ajánlott fogyasztani, mert akkor az újesztendő minden napján hasas lesz a pénztárcánk és sosem ürül ki.

Az újévi vacsora korábban említett szerencseszimbóluma pedig a ropogós pirosra sült malac, négylevelű lóherével a szájában, ám sokak szerint a szerencsét csak a köröm, a csülök, a fül és farok hozhatja el.

Számos családban a szilveszteri menü alapvető része a virsli is, amelyet több változatban kínálnak a vendégeknek: főzve, sütve, salátáként.

Gondos kezekben sül a malachús
MTI Fotó: Mónus Márton

Szerintünk az egyik legjobb és legegyszerűbb fogás, ha leveles tésztacsíkokba tekerjük bele a virslit egy kevés ketchuppal, majonézzel vagy mustárral, és kisütjük.

Generációkon át a szilveszteri vacsora része volt és számos háztartásban, napjainkban is elképzelhetetlen az újév egy óriási fazék kocsonya nélkül, amely ízletes vacsora szilveszterkor, és laktató reggeli elsejére.

A zselésre főzött húslevest egyes helyeken kizárólag hússal, máshol zöldséggel együtt csinálják, de az elmaradhatatlan hozzávalók közt ott van a sertésköröm- és farok, valamint a fül, a bőrke és a comb is.

Sok helyen szokás hurkát és kolbászt fogyasztani szilveszter éjjel, hiszen a néphagyomány szerint a disznótoros gondoskodik arról, hogy a ház lakói a következő évben ne szenvedjenek hiányt semmiben.

Szilveszteri malacsült

Hozzávalók:

  • 3.5 kg süldő malac
  • 20 dkg disznózsír
  • bors ízlés szerint
  • 30 gerezd fokhagyma
  • 3 nagy db vöröshagyma
  • majoranna ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • 3 dl világos sör
  • Elkészítés:

    Mosdassa meg a malacot! Tűzdelje meg jól fokhagyma gerezdekkel, majd dörzsölje be a belsejét sóval, borssal, majoránnával! Fektesse bőrével felfelé a tepsibe, majd kenje meg olvasztott zsírral, rakjon mellé fokhagymát és vöröshagymát! Csavarja be a fülét, a farkát és a lábait alufóliával, majd helyezz a sütőbe! Fél óra múlva kenegesse meg sörrel, és öntözze a saját levével, majd süsse ropogós pirosra!

    Mi, magyarok legtöbben sertéshús fogyasztásával várjuk az újévet, melynek hagyománya több babonára is visszavezethető.FORRÁS: MTI/H. SZABÓ SÁNDOR

    Ügyeljen rá, hogy megbízható helyen szerezze be valóban a friss és jó minőségű malacot, melynek a bőre alatt legalább másfél centiméternyi szalonnás réteg van. Semmi esetre se fagyassza le a húst, ugyanis felengedés után a bőrt már semmilyen praktikával nem lehet roppanóssá varázsolni!A pácolástól jobb ízű lesz a hús, és lerövidül a sütési idő, de alapszabály, hogy a fiatal malacot nem szabad túlfűszerezni! Tálalás előtt pihentesse a sültet kb. 15 percig, így omlósabb lesz!

    Az eredeti cikket ITT érheti el.

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.