Fabio Wibmer, a tehetséges motokrossz trükk-király

Több mint egymilliárd megtekintést számlál Fabio Wibmer YouTube-csatornája, a trükköket látva pedig nem is kérdés, miért. A 25 éves osztrák bringás lélegzetelállító megoldásaival meghazudtolja a fizika törvényeit, persze a bámulatos mutatványokhoz elképesztő mennyiségű gyakorlás szükséges – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 06. 07. 15:14
null
Sajátos „bringás” szemüvegén keresztül trükközésre alkalmatlannak tűnő terepeket alakít át a maga játszóterévé Forrás: YOUTUBE (KÉPERNYŐKÉP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan mondják, hogy manapság nem érdemes két-három percnél hosszabb videókat készíteni, mert az emberek úgysem nézik meg, nem köti le őket. Aztán – ahogy több mint egymilliárd ember! – elindítjuk a 8-12 perces videókat Fabio Wibmer YouTube-csatornáján, és nemhogy elunjuk, olykor még levegőt venni is elfelejtünk, annyira lebilincselő trükköket mutat be a csupán 25 éves triálkirály.

Talán sajnálhatja a motokrossz-szakág, hogy a Wibmer 2009 táján meglátta Danny MacAskill mutatványait, hiszen onnantól kezdve nem akart mást, mint megcsinálni bringával azt, amit a most 35 éves triálos tudott.

A motokrossz a kerékpározásnál jóval hamarabb „érkezett meg” Wibmer életébe, hiszen csupán hatéves volt, amikor az édesapja vett egy korához illő kis gépet, onnantól kezdve bátyjával állandóan azt nyúzták. Ez persze nem volt egyszerű, hiszen Wibmer a csupán száz-egynéhány lakosú Oberpeischlachban nőtt fel, nem volt a környéken megfelelő pálya. Ettől függetlenül ügyesen haladt, 2011-ben 16 évesen részt vett élete első motokrossz-világbajnokságán.

„Imádom a falut, ám egyáltalán nem volt mit csinálni. Ha fociztunk, öt perc múlva már valamelyik domboldalon gurult lefelé a labda”

– idézte fel gyermekkorát az osztrák.

Fabio Wibmer a trükköket maga találja ki, ám nemcsak a kerékpáron, hanem a számítógép mögött, illetve a közösségi médiában is elképesztően profi
Fotó: YOUTUBE (KÉPERNYŐKÉP)

Csakhogy jött a MacAskill-videó, és a skót példakép nyomán ő is kerékpárra pattant.

„Karácsonyra kaptam egy triálbringát, és gyorsan össze is törtem. Aztán elkértem anyáét, de azzal is hamar végeztem”

– gondolt vissza nevetve a kezdetekre, merthogy korábban is kerékpározott, de csak a motokrossz mellett.

Már-már álomszerűen alakult a folytatás, hiszen nem sokkal később Fabio csatlakozhatott az idol Drop and Roll nevű turnésorozatához. Wibmernek a versenysportban is vannak eredményei, hiszen 2015-ben osztrák whip-off viadalt nyert, egy évvel később osztrák bajnok lett hegyikerékpárban, 2016-ban és 2017-ben pedig az innsbrucki downhillkupán lett első, ám nem ez az elsődleges terepe.

„Ne egy szponzor vagy a remélt dicsőség miatt bringázzatok, hanem élvezzétek, amit csináltok. Ha így tesztek, a siker sem marad el.”

Kreatív énjével és fantáziájával maga szereti megszabni a kereteket, sajátos „bringás” szemüvegén keresztül trükközésre alkalmatlannak tűnő terepeket alakít át a maga játszóterévé. Több városban forgatott ilyen címmel videót, például Izraelben (a szent városban, Jeruzsálemben is), ám Franciaország vagy Ausztria is sokszor díszlet az elképesztő megoldásokhoz.

Ő is meghódította Lyon híres, elképesztően meredek lépcsősorát, míg a legsikeresebb videójában, a Wibmer törvényeiben osztrák városokban és területeken hazudtolta meg a fizika törvényeit.

Sajátos „bringás” szemüvegén keresztül trükközésre alkalmatlannak tűnő terepeket alakít át a maga játszóterévé
Fotó: YOUTUBE (KÉPERNYŐKÉP)

„A teljesen normális dolgokat is nagyon más perspektívából látom magam körül. Azon gondolkodom, hogyan használhatnám őket egy jó ötlet megvalósításához. Egyébként nem kell hozzá nagy költségvetés vagy sikkes helyszín. Néha még jobb ötleteid is vannak, ha korlátozottak a lehetőségeid.”

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.