Fekete élelmiszerek, amiket érdemes rendszeresen fogyasztani

A természetes fekete élelmiszerek színét az antocianinok adják, melyet nem minden növény tartalmaz.

Forrás: dietaesfitnesz.hu2020. 09. 30. 13:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A természetes fekete élelmiszerek színét az antocianinok adják. Ezek a vízoldékony pigmentek pH-tól függően a pirostól egészen a feketéig változtatják a színüket. Az antocián nagyon erős antioxidáns, segíti a káros szabad gyökök elleni védekezést. Minél intenzívebb a pigmentáció, annál erősebb a pozitív hatás: csökkentheti a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulásának esélyét. Ennek tükrében érdemes megbarátkozni a fekete élelmiszerekkel, mivel nem minden növény tartalmazza ezt a pigmentet. Az alábbi 5 fekete élelmiszer segíthet az egészség és akár a karcsúság megőrzésében is, így ajánlott beilleszteni ezeket a mindennapi étrendbe.

A FEKETE BAB ÉLÉNKÍTŐ HATÁSSAL BÍR

A babot sokan nem szeretik puffasztó hatása miatt, pedig számos jótékony tulajdonsága is ismert. Magas a rezveratroltartalma, ami megóvja a szervezetet a károsodásoktól, lassítja az öregedési folyamatokat. Napi egy adag bab helyrebillenti a koleszterinszintet és 25 százalékkal csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Emellett a babban található vegyületek negatív hatással vannak az élesztőgombákra is, így a gombás fertőzések esélye is jelentősen csökken. A bab biztosítja a megfelelő mennyiségű rostbevitelt is, ezzel szabályozva az étvágyat, elősegítve a fogyókúra betartását.

FEKETE SZÓJA AZ ERŐS CSONTOKÉRT

Ez egy Kínából származó növény, amelynek rendszeres fogyasztása segíthet a testsúlyt kordában tartani, csökkenti a vér zsír- és koleszterinszintjét, valamint támogat a cukorbetegség megelőzésében is. Proteinekben, rostokban és antocianozidokban gazdag. Japánban teát készítenek belőle, mely koffeinmentes, kellemesen édeskés ízű, nyugtató hatású. Magas rosttartalma miatt az éhséget is elnyomja. Izoflavonoid-tartalmának köszönhetően felgyorsítja az anyagcserét. Nem utolsósorban pedig erősíti a csontokat!

FEKETE SZEZÁMMAG, A KALCIUMBOMBA

A fekete szezámmag csak abban különbözik fehér társától, hogy nincsen lehántolva. Így még több fehérjét, olajat és kalciumot tartalmaz. Aromája ízletesebb és erőteljesebb, pirítással pedig még inkább felszabadulnak az értékes hatóanyagok. Mivel igazi kalciumbomba, rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott csontritkulás esetén, de az egészséges csontozatot is erősebbé és ellenállóbbá teszi. Magas szinten biztosítja a fogak és a haj szépségét is. Csökkenti a vastagbélrák és az emésztőszervi daganatok kialakulásának kockázatát. Gazdag telítetlen zsírsavakban, aminek köszönhetően javítja a koleszterinszintet, erősíti a szívizmot és az idegrendszert. Erősen méregtelenítő hatású, rosttartalma elősegíti az emésztést. Antioxidánstartalmú, valamint erősíti az idegsejteket és gátolja a véralvadást. Ez a fekete élelmiszer proteinforrásként kiemelkedő, és mivel gazdag aminosav-tartalommal is rendelkezik (a triptofán aminosav nyugtató hatással bír), ennek köszönhetően álmatlanság ellen is remek segítség.

FEKETE LENCSE A VASTARTALMÁÉRT

Nemcsak barna, vörös, sárga, hanem fekete lencse is van. Ez a fajta igen apró szemű és nagyon hasonlít a belugakaviárra. A lencsék között ennek van a legmagasabb fehérjetartalma, ezért gyakran a vegetáriánusok kaviárjának is hívják. Fénylő, feszes héjú, így jól főzhető, nem esik szét. Ez a fekete élelmiszer gazdag rostban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban, például magnéziumban, de leginkább a vastartalma kiemelkedő.

A MINDENTUDÓ FEKETE SZEDER

Kutatások alapján a vér antioxidánsszintjét 100 gramm szeder 10 százalékról akár 25 százalékra növelheti, így rákmegelőző hatása kiemelkedő. Fogyasztásával a hosszú távú memória is javítható. A szeder vízben oldható és oldhatatlan rostot is tartalmaz, így mindkét típus egészségügyi előnyeit magában rejti. Beleértve például a koleszterinszint csökkentését, a vércukorszint egyensúlyban tartását és persze emésztést serkentő hatását is. Számos olyan vegyületet tartalmaz, amely szerepet játszik a szénhidrátok és a zsírok bontásában. Magas káliumtartalommal is bír. A mirelit változatát is érdemes minél gyakrabban fogyasztani, smoothie-ba, turmixba, natúr joghurtba keverni.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.