Felkapott pár kilót az ünnepek alatt? A böjt a megoldás!

A böjt nemcsak a testnek segít a megtisztulásban, a léleknek is hasznára válhat. Ilyenkor az ember kerüli a társaságot, a barátokat – a kísértések miatt. S ahogy több időt tölt egyedül, módja van kicsit jobban odafigyelni önmagára.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 01. 02. 18:24
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A böjt, vagy a léböjt célja a megtisztulás, ám a kúra során jónéhány kilótól is megszabadulunk. Lényege, hogy elhagyjuk a szilárd ételeket, kizárólag gyógyteákat, zöldség- és gyümölcsleveket valamint ásványvizet fogyasztunk. Szervezetünk ilyenkor a tartalékait használja fel, miközben testünkből a felesleges anyagok eltávoznak. Erre időközönként óriási szükség van, hiszen az anyagcsere során termelődött salakanyagok, a gyógyszerek maradványai, a belélegzett toxikus anyagok, a test elhalt sejtjei, illetve a túlhajtott életmódnak köszönhető méreganyagok olyan gyorsan halmozódnak fel szervezetedben, amivel test nem mindig tudja felvenni a versenyt. Első hallásra talán nehéznek tűnik, mégis mindenki, aki egészségesnek és jó teherbírásúnak érzi magát, képes erre az önfegyelemre és lemondásra – írja a diétaésfitnesz.hu.

Fotó: Pexels

Testi-lelki tisztulás

Böjtölés közben az anyagcsere-folyamatok felgyorsulnak, az immunrendszer megkönnyebbül és megerősödik, szervezetünk működése pedig kiegyensúlyozottabbá válik. A gyulladást, allergiát kiváltó anyagok többsége is távozik, a bélrendszer megnyugszik. Az erek átjárhatóbbá válnak, mert falaikról a lerakódott zsír lebomlik. A bőr megtisztul, feszesebb, hamvasabb lesz, szemeink csillognak. A léböjt során a testi megtisztulás mellett kiemelten fontos a testi-lelki-szellemi egység visszaállítása. Ez a diéta kiváló alkalom az életmódváltásra is. Ha tudatosan figyelünk rá, hogy minél tovább tiszta maradjon testünk-lelkünk, olyan életérzéssel gazdagodunk, ahol energiáink megsokszorozódnak, teljesítőképességünk kiegyensúlyozott, életünk pedig sok tekintetben harmonikusabb, boldogabb lesz.

Jó tudni! A léböjt eredményességét segítik a különféle relaxációs technikák, meditációk valamint a masszázs, az aromaterápia és a szauna is. Előfordulhat fáradékonyság, álmosság, esetleg fejfájás. Ha ezt tapasztaljuk, sétáljunk a friss levegőn. Az első napokban vércukorszint is lecsökkenhet, amit nyugodtan orvosolhatunk egy kanál mézzel.

Hatások

  • Súlyvesztés: 4-6 kiló.
  • Csökken a magas vérnyomás, és a magas vércukorszint.
  • Megszűnnek az emésztési problémák.
  • Megerősödik az immunrendszer.
  • Feltöltődünk energiával.
  • Javul a memória és a koncentrálóképesség.
  • A bőr és a haj megszépül.
  • Segít megszabadulni a káros szenvedélyektől és a függőségektől.
  • Csökkennek az allergiás tünetek.
  • A reumatikus fájdalmak csökkennek.
  • Felkészülés a böjtre

    A böjt előtti időszakban, főleg az azt megelőző napon nem szabad nehéz ételeket enni. Reggelire együnk zabpelyhet, müzlit vagy gyümölcsöt, ebédre és vacsorára zöldség- és gyümölcssalátát, joghurtot.

    Az öt napos léböjtkúra étrendjéért, melynek alapját az isteni turmixok adják, olvassa el a teljes cikket a Diéta és Fitnesz oldalán!

    A böjt kiegészítéseként érdemes kipróbálni azokat a hatásos gyakorlatsorokat Béres Alexandrától, melyeket egy korábbi cikkünkben mutattunk meg: Dolgozza le a habcsókot és a bejglit!

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.