Fellendült a jaguárok Dél-Amerikából Kínába irányuló csempészete

Az illegális kereskedők számára elsősorban a ragadozók fogai, csontjai és nemi szervei értékesek.

Forrás: MTI2020. 11. 07. 9:18
null
Tegucigalpa, 2020. június 17. Jaguár a tegucigalpai Rosy Walther állatkertben 2020. június 125-én. Honduras fõvárosának állatkertje újra megnyitotta kapuit, miután a koronavírus-járvány miatt három hónapig nem fogadhattak látogatókat. MTI/EPA/EFE/Gustavo Amador Fotó: Gustavo Amador Forrás: MTI/EPA/EFE/Gustavo Amador
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fellendült a jaguárok Dél-Amerikából Kínába irányuló illegális kereskedelme.

A Bolíviában és más latin-amerikai országokban működő bűnszövetkezetek egyre kifinomultabb hálózatokat építenek ki a rendőrség megvesztegetésével és a határőrizet kijátszásával – derül ki a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) holland ágának (IUCN NL) megbízásából készített jelentésből.

Amerika legnagyobb macskaféléjének mintegy 208 ezer példánya él vadon, az IUCN vörös listáján a mérsékelten fenyegetett kategóriába tartozik a faj.

Az illegális kereskedők számára elsősorban a ragadozók fogai, csontjai és nemi szervei értékesek.

Az Earth League International (ELI) nonprofit természetvédő szervezet végzett az IUCN NL számára titkos nyomozást: 25 forrással beszéltek Bolíviában és több mint 50 forrással más latin-amerikai országban, köztük Peruban és Suriname-ban. Bolíviában mintegy 3000 jaguár él szabadon. Az ország infrastrukturális fejlődése és a kínai cégek beáramlása hozzájárult a jaguárok illegális kereskedelmének fellendüléséhez azáltal, hogy újabb természetes élőhelyek gazdasági hasznosítása történt meg és új fogyasztói kereslet támadt.

„A kínaiak gyógyhatást tulajdonítanak a jaguárok testrészeinek, fogaikat gyakran ékszerként viselik a társadalmi státust szimbolizálva” – mondta Andrea Crosta, az ELI munkatársa. Hozzátette, hogy csoportjuknak a nyomozás alatt több száz jaguárfogat kínáltak eladásra.

Az IUCN NL szerint a Dél-Amerikában élő kínaiak irányítják a bűnbandák munkáját. Míg a vásárlók ázsiaiak, főleg kínaiak, addig a vadászatot, a közvetítői vagy kontaktkutatói munkát helyiek, bolíviaiak végzik.

A jaguárfogak ára Kínában akár tízszer nagyobb lehet, mint Dél-Amerikában. Önmagáért is vásárolják a jaguárok fogait, de nagy méretük miatt gyakran a tigrisfogak helyettesítésére is. Mivel a tigrisek testrészei kevésbé elérhető termékek, fellendült a jaguárok orvkereskedelme is. A jaguártestrészeket leggyakrabban repülőgépen csempészik ki, de a nemzetközi hajózási és postai szolgáltatásokat is használják a bűnszervezetek.

„A jaguár egy nagyon fontos, védendő faj. Kulcsszerepet játszik az ökoszisztémában, amelyben él. Olyan faj, mely szabályozza a körülötte élő többi fajt” – mondta Angela Nunez, a jelentés egyik szerzője.

A 2014 és 2019 között Bolíviában lefoglalt több száz jaguárfog hollétéről például nincsenek információk – közölték az ELI nyomozói.

A jelentés kiemeli: 2019 januárja óta nem foglaltak le jaguártestrészeket, ebben valószínűleg új csempészútvonalak és új módszerek játszanak szerepet.

A csempészés pontos mértékét nem is tudjuk – mondta Valeria Boron, a vadmacskák védelmével foglalkozó világszervezet, a Panthera dél-amerikai koordinátora.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.