Folytatódik a Pihentesd a dokit! kezdeményezés

A járvány első hullámában csaknem négyszáz orvost, ápolót, mentőst segítettek ingyenes átmeneti lakáshoz.

Forrás: MW2020. 10. 08. 14:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minél több egészségügyi dolgozónak segítene lakásokkal a második hullámban is a Pihentesd a dokit! jótékonysági kezdeményezés – írta szerdai számában a Magyar Hírlap.

Az első hullámban közel négyszáz orvost, ápolót, mentőst tudtak ingyenesen beköltöztetni üresen álló lakásokba. A március 20-án Facebook-csoport formájában indult kezdeményezés célja az volt, hogy a kifejezetten koronavírusos betegekkel foglalkozó orvosoknak, ápolóknak, mentőknek ne kelljen hazavinniük a fertőzést, illetve a sok utazást elkerülve minél többet tudjanak pihenni.

Most azonban jóval kevesebb a felajánlás, mert kevesebb az üresen álló lakás, hiszen nem állt meg az élet, működnek az egyetemek, mindenki dolgozik – mondta a lapnak Berke Mónika, az egyik ötletgazda.

Beszámolt arról is, hogy a tavasszal kitűzött céljuknak megfelelően már vidéken is terjeszkednek: a főváros mellett Veszprémből, Kecskemétről, Szegedről, Zalaegerszegről, Győrből, Sopronból is érkezett felajánlás.

Amíg nincs baj, nem kell keresni – Interjú dr. Bitter Istvánnal

Interjú hazai és nemzetközi szakmai körökben is elismert dr. Bitter Istvánnal, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának nyugalmazott professzorával.

– A legnehezebb orvosi területek egyike lehet a pszi­chiátria, merthogy az egyértelműbb testi tünetek gyógyításával összevetve sokkal bonyolultabbnak tűnik a lélek, az elme boncolgatása. Jól érzem?

– Én másképp élem meg. Annál nehezebbet nem tudok elképzelni, mint hogy egy orvos nap mint nap daganatos gyerekeket kezel, és biztosan nem tudja mindegyiket megmenteni. A klinikán a szobámmal szemben egy MR-vizsgáló működik, ahová sok kisgyereket is hoznak; őket látva nehéz szívvel tudok végigmenni a folyosón. Az én szakmám szépsége egyben a nehézsége is: gyakran nagy kihívást jelent az, hogy valaki egyfolytában emberek gondjait hallgatja. Ezek a panaszok ráadásul nemcsak testi tünetek, hanem összefüggnek a páciensek magánéletével, életvitelével. A pszichiátriában a gyógyítás kifejezetten sok időt és sok személyes kontaktust igényel.

– Már ha a beteg beismeri, hogy neki pszichiátriai tünetei vannak és szakorvoshoz fordul segítségért!

– Aláírom, hogy az emberek többsége még napjainkban is hamarabb elmegy reumatológushoz a fájó térdével, mint pszichiáterhez depresszió gyanújával. De bármilyen meglepő, még a szkizofréniában szenvedők is, akiknek az átlagosnál rosszabb lehet a betegségbelátásuk, legalább annyira együttműködőek az orvossal, mint mondjuk a diabéteszes betegek. Kutatások is igazolják, hogy a pszichiátriai betegségek kezelhetősége és gyógyulási rátája semmivel sem rosszabb, mint a belgyógyászati bajoké. Gondoljon csak a magas vérnyomásra vagy a diabéteszre mint népbetegségekre, illetve megfelelő kezelés hiányában ezek következményeire, az agyvérzésre vagy a lábamputációra – ezzel szemben például az időben felismert depresszió gyógyítható, a beteg visszatérhet a családjához és a munkájához, sikeresen folytathatja az életét.A szkizofrénia esetében 85 százalékot tesznek ki a krónikus betegek, ám kétharmaduknál gyógyszerrel nagyon sikeresen kezelhető a kórkép.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.