Fülöp herceg előtt tisztelgő kiállítás nyílik a windsori kastélyban

A kiállításon több mint száz olyan tárgy szerepel, amely Edinburgh hercegének életéhez kötődik.

Forrás: MTI2021. 06. 24. 14:41
null
Fülöp herceg életműve előtt tisztelgő kiállítás nyílik a windsori kastélyban Fotó: Facundo Arrizabalaga Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban elhunyt Fülöp herceg, II. Erzsébet brit királynő férje előtt tisztelgő kiállítás nyílik csütörtökön a windsori kastélyban. Az életútját és örökségét felidéző tárlaton azokat a mesés ajándéktárgyakat is láthatja a közönség, amelyeket az uralkodó férje tengerentúli hivatalos útjain kapott.

A Prince Philip: A Celebration című kiállításon több mint száz olyan tárgy szerepel, amely Edinburgh hercegének életéhez kötődik. Fülöp herceg, aki több mint hét évtizeden át képviselte a brit uralkodóházat hivatalos rendezvényeken és látogatásokon, 99 évesen április 9-én hunyt el.

A kiállított tárgyak között van az a sakk-készlet, amelyet Nelson Mandela vitt ajándékba Fülöpnek, mikor 1996-ban Angliába látogatott, valamint egy pár, szintén ajándékba kapott cowboycsizma, amelyre a Prince és Philip szavakat írták arannyal a herceg 1991-es texasi látogatása alkalmából.

Fülöp herceg életműve előtt tisztelgő kiállítás nyílik a windsori kastélyban
Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A kiállítás kurátora, Sally Goodsir elmondta, hogy a tárlattal eredetileg Fülöp herceg 100. születésnapjára készültek. A herceg június 10-én töltötte volna be századik évét. A szervezők szerint Fülöp herceg tudott a kiállításról, és annak tartalmát is ismerte.

A tárlaton az a ruha és korona is látható, amelyet Fülöp herceg 1953-ban, II. Erzsébet királynő koronázásán viselt. Azt a széket, amelyen a Buckingham-palotában rendszerint Erzsébet királynő mellett ült, először állítják ki a windsori kastélyban. Ugyancsak először tekintheti meg a közönség a hercegről készült portrét, amelyet 2017-ben, hivatali teendőitől való visszavonulásának évében festettek róla. Ralph Heimans festménye kék-piros windsori egyenruhában ábrázolja a herceget a windsori kastély hosszú folyosóján állva.

A kiállítást szeptember 20-ig láthatja a közönség.

Újra megrendezik a szegedi papucs napját

Több mint száz táncos felvonulásával kezdődik el szombaton a szegedi papucs napja, amely célja népszerűsíteni a több mint ötszáz éves, páratlan lábbelit – tájékoztatta a Szegedi Papucsért Alapítvány kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a Móra Ferenc Múzeumtól szombaton kora délután 13 szegedi és Szeged környéki tánccsoport százhúsz tagja vonul a Szent-Györgyi Albert agóráig. Ott kihirdetik az alapítvány, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza által a szegedi papucs készítésének újragondolására kiírt pályázat eredményeit.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.