Gyógyító kedvenceink – így segítenek a terápiás állatok

Az állatok jelenléte, látványa már önmagában kedvező hatással van a kedélyállapotunkra, és a segítségükkel könnyebben átvészelhetjük életünk válságos időszakait. A szakértő elmondja, miként működik az állatasszisztált terápia.

Forrás: MW2020. 09. 29. 20:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állatok és házi kedvencek a testi-lelki egészségünk őrei, hiszen akik valamilyen kisállatot tartanak, általában ellenállóbbak a betegségekkel szemben, jobb egészségi állapotnak örvendenek. A háziállat puszta jelenléte pozitívan befolyásolja a vérnyomást, valamint a koleszterinszintet, a kutyák gyakoribb mozgásra késztetik a gazdájukat, a macskák dorombolása pedig elősegíti a csontok regenerálódását. Egy kis „szeretetgombóc” tartásával csökkenthető a stroke kialakulásának az esélye. A kutyák képesek előre jelezni például az epilepsziás rohamokat, és kutatások igazolják, hogy a rákot is „kiszagolják”. De vajon hogyan működik az állatasszisztált terápia? – teszi fel a kérdéset a dietaesfitnesz.hu cikke.

A HÁZIÁLLAT KÖZELÉBEN OLDÓDIK A FESZÜLTSÉG

Egy társállat tartásával bizonyítottan csökkenthető a stressz és a feszültség.

– Spontán szorongásoldó és hangulatjavító hatást is tapasztalhatnak az állatok jelenlétében a kis kedvencek gazdái, ám ez csak addig működik, amíg velük egy helyiségben tartózkodnak – állapítja meg Pieke Noémi gyógypedagógus, pszichopedagógus. – Az állatok tehát nem gyógyítják a szorongást, csupán tünetileg, akkor és ott enyhítenek a gondon. Terápiás, lélekgyógyító vagy akár fejlesztő hatása a terápiának, illetve a fejlesztésnek van. A házi kedvencek tehát nagy örömforrást jelentenek, de például súlyos depresszió vagy szorongásos zavar esetében nem helyettesítik a terápiát! – hangsúlyozza a szakember.

AMIKOR A FELADAT ÉLMÉNNYÉ VÁLIK

A terápiában segédkezhetnek speciálisan erre kiképzett állatok. Az állatasszisztált terápia lehet hagyományos, illetve kapcsolatközpontú – az utóbbit Pieke Noémi terapeuta és tréner fejlesztette ki. Amikor mozgás- vagy kognitív képességek fejlesztésére van szükség, akkor a hagyományos állatterápiát alkalmazzák a szakemberek. Magatartásproblémák, szociális, kapcsolódási, illetve kötődési nehézségek esetén viszont a kapcsolatközpontú foglalkozások ajánlottak.

– A klasszikus állatasszisztált terápia során ugyanazt csináljuk, mint amit állat nélkül is tennénk, csak úgy módosítjuk a feladatot, hogy abban az állat is szerepet kapjon, és ettől a feladat élménnyé válik. Az állat itt leginkább motiválóként van jelen. Például nem csupán át kell bújni az alagúton, hanem a kutyának, akit a felvezető az alagút végéhez kísért, vinni kell egy jutalomfalatot. A kapcsolatközpontú foglalkozásokon az állat és a kliens viszonylag szabad interakcióban van egymással, külső személy ebbe nem szól bele. Ezeket az interakciókat aztán elemezzük, újragondoljuk. Miközben a kliens különféle feladatokat old meg a kutyával, megfigyeljük, hogy ebben a kutya mennyire partner és erre hogyan reagál a kliens. Megkeressük az okát annak, hogy miért sikerül vagy nem sikerül az, amit a kliens csinál – vázolj a két módszer közötti különbséget Pieke Noémi.

A kapcsolatközpontú módszer segít abban, hogy a belső, lelki tartalmak láthatóvá váljanak.

– Például amikor a kutya harmadszorra sem ül le a kliens felszólítására, akkor megállapítjuk, hogy a kliens nagyon ideges. Vajon mitől ilyen feszült, milyen gondolatok és érzések születtek meg benne ebben a helyzetben? Azért érdemes ennek utánajárni, mert ugyanazok a belső monológok, belső tartalmak árnyékolják be a mindennapjainkat is, amelyek eszünkbe jutnak ilyenkor.

SZORONGÁSOLDÓ SIMOGATÁS

Az állatok a terápia során segíthetnek a kapcsolatteremtésben, a bizalomépítésben, a terápiás tér elfogadásában és megszokásában.

Akkor is így van ez, ha nem állatasszisztált terápia zajlik, hanem „csak” ott van a térben az állat, például a kliens simogatja az ölében fekvő macskát és közben magáról beszél. Az állat jelenléte ilyenkor segíti a megnyílást, a simogatás pedig oldja a szorongást. Fontos, hogy az állatasszisztált terápia akkor tud jól működni, ha a kliens szereti az állatokat!

PÁRBESZÉD EMBER ÉS ÁLLAT KÖZÖTT

A kutya átveszi az ember negatív lelki állapotait.

– Az önismereti csoportokban kifejezetten ezzel dolgozunk – teszi hozzá a szakember. – Kliens és kutya kapcsolatában nemcsak a kliens viselkedését figyeljük meg, hanem a kutyáét is, és azt, hogy hogyan alakul a kettejük közötti párbeszéd. A kutya a jelenben él, másképp oldja meg ugyanazt a feladatot két különböző emberrel, attól függően, hogy melyikük milyen légkört teremt maga körül.

Állattal való együttélés esetén pedig Pieke Noémi szerint sokszor szükség lenne kutya-gazda terápiára, mert a kutya komolyabb viselkedészavarai mögött mindig ott vannak a gazda lelki problémái ugyanúgy, ahogyan a gyermek pszichés zavarai mögött a szülőé.

– Kutya és gazdája magasabb szintű, harmonikus kapcsolatához tudatosság, önismeret, önreflexió szükséges. Fontos, hogy az emberek már gyerekkorukban közel kerülhessenek a természethez, megszeressék az állatokat. Azok, akik így nőhetnek fel, egészségesebbek, harmonikusabb, boldogabb életet élhetnek.

Keresőkutyák

A speciális mentőkutyák számos hőstetteiről hallhatunk a hírekben. Lavina után hó alól, máskor vízből, vagy földrengés utáni romok alól mentenek ki embereket. A keresőkutyák betaníthatók drogkeresésre, vagy – mint arról a közelmúltban beszámoltunk –, akár a koronavírus kiszimatolására is. Olvassa el korábbi cikkünket!

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.