Ha orchideákat szeretne látni, látogasson Páhi-rétekre

A Páhi-rétek jellegzetes természeti értékekkel bíró, mozaikos láp- és mocsárrétek, idős, magányos vadkörtefákkal és magyar kőris facsoportokkal. Igazi kincseket rejt a természetkedvelők és kirándulni vágyók számára, melyeket a Kolon-tavi Orchideák tanösvény mutat be, amely nyolc kilométeren át vezeti a látogatókat a Páhi-réteken és a Közös-erdő szélén – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 05. 23. 17:52
null
Budapest, 2020. május 24. Fehér madársisak orchidea (Cephalanthera damasonium) a budapesti Sas-hegyen, a Duna-Ipoly Nemzeti Park mûködési területén fekvõ Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területen 2020. május 24-én. 1999 óta minden évben május 24-én, az elsõ európai nemzeti park (Svédország, 1909) létrehozásának évfordulóján ünneplik az európai nemzeti parkok napját. A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a nemzeti parkok és egyéb védett területek jelentõségére, illetve a környezettudatos gondolkodás fontosságára. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban és június első felében egyértelműen az orchideák itt a sztárok, de rajtuk kívül persze sok más természeti értékkel is találkozhatunk túránk során.

A Kolon-tó körül megtalálható 23 orchidea közül tíz előfordul itt is. Az apró termetű növényekhez közel hajolva láthatjuk, hogy milyen sokféle formájú, színű lehet egy-egy virág. Például a vitézkosbor kis virágai egy sisakos vitéz alakjára hasonlítanak. A pókbangó pedig onnan kapta a nevét, hogy a sötét-, vagy vörösbarna színezetű, bársonyos szőrzetű mézajka, melyen fénylő H vagy X alakú rajzolat látható, egy nagy pókra hasonlít.

Az orchideák virágait a két körbe rendeződött, körönként 3-3 lepellevelet számláló, kétoldali részarányosság jellemzi. A virág egyik különleges alkotója a mézajak, mely méretében, színében, mintázatában, szőrözöttségében eltérő lehet. Ez a megporzó rovarok leszállóhelye, ugyanis a hazai orchideáknál a rovarmegporzás jellemző. A virágporuk nyálkaszerű, a rovarok fejére vagy előtorára tapadó pollencsomag.

Fehér madársisak orchidea
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A megporzó rovarokat többféleképp vonzzák a növények: nektárt termelnek, táplálék ígéretével vagy szexuálisan tévesztik meg őket. Vannak önmegporzó fajok is, mint például a fokozottan védett, kis egyedszámban jelen levő méhbangó. Némelyek erősen illatoznak is, a poloskaszagú kosbor sem véletlen kapta ezt a nevet, ha megszagoljuk, érezhetjük a rovar jellegzetes szagát. A megporzás után az orchideák tokterméseiben több ezer, nagyon apró méretű mag fejlődik, amit a szél könnyen, messzire szállít. A csíranövény kifejlődése után az orchideáknak gombapartnerekre van szükségük fennmaradásukhoz, melyet egész életük során fenntarthatnak. Hazánkban minden orchidea védett!

Az orchideák mellett sok tarkabarka vadvirágban is elénk kerül most a Páhi-réteken. A sárma csillag alakú fehér virágai, a sárga színű boglárkák, az indás ínfű lila csoportjai, a kutyatej zöldessárga virágai gyönyörködtetik a szemet.

A Kolon-tavi Orchideák tanösvény Páhi központjából indul, 8000 m hosszú. A tanösvény kezdő táblái Páhi település központi parkjában helyezkednek el. A Kiskunsági Nemzeti Park kérik a látogatókat, hogy az autójukat a településen parkolják le a Művelődési Ház előtti parkolóban és innen gyalogosan menjenek ki a területre a Rákóczi utcán és a Jókai utcán keresztül.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.