Hallott már a veganuary mozgalom izgalmas kihívásáról?

Ha eljátszott már a vegán étrend gondolatával, a január kiváló hónap arra, hogy ki is próbálja. A brit székhelyű Veganuary szervezetet 2014-ben indították el, hogy a növényi ételek fogyasztására ösztönözze az embereket januárban. Azóta a részvétel több mint kétszeresére nőtt, egyre többen szentelik a januárt a vegán táplálkozásnak. A Veganuary mozgalom célja elsősorban a környezet védelme, az állatok szenvedésének megakadályozása, illetve az emberek egészségének javítása – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 01. 13. 11:47
null
Bevállalja a kihívást? Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mire kell figyelnünk a Veganuary kihívás során?

Bárki elkezdheti a Veganuary kihívást, az sem baj, ha kicsit elkésik a növényi buliból. A lényeg, hogy mindenképp szükségünk van egy kis útmutatóra, ha még sosem ettünk húsmentesen és el sem tudjuk képzelni az életünket tejtermékek és tojás nélkül.

Az első fontos tisztázandó tény: a vegánok különféle zöldségeket, hüvelyeseket, gombákat, gyümölcsöket és magvakat választanak ételeik alapanyagának.

Ám az összes tápanyag megszerzése ezekből az élelmiszer-kategóriákból nem lehetséges. A B12-vitamin például az állati eredetű ételekben található meg.

McKenzie Flinchum táplálkozási szakember és személyi edző elmondja, hogy ha nem vitaminnal dúsított termékeket fogyasztunk, akkor érdemes kiegészítőként bevinni a szükséges vitaminokat.

Bevállalja a kihívást?
Fotó: Pexels

A B12-vitamin-hiánya vérszegénységhez vezethet. A D-vitamin, az Ómega-3 zsírsavak, a kalcium, a jód és a vas olyan további tápanyagok, amelyekre oda kell figyelni, ha vegán étrend szerint táplálkozunk – tette hozzá.

Flinchum azt is elárulja, hogy elsősorban ne az állati eredetű élelmiszerek kivonására összpontosítsunk, hanem inkább arra, mit adhatunk hozzá az étrendünkhöz. És mindig tartsuk a tápanyagok bevitelét az első helyen.

Győződjünk meg róla, hogy inkább lecseréljük az állati eredetű alapanyagainkat növényi eredetűekre, és nem elhagyjuk őket.

Kétségtelen, hogy a vegán étrend követése nehezebb, ha eddig minden étkezéshez ettünk húst. Ám érdemes arra gondolni, mivel leszünk gazdagabbak (új receptek, új ízek, rengeteg zöldség vagy alapanyag, amiről még nem is hallottunk), mint arra, mit hagyunk ki.

Mi a különbség a vegán és a vegetáriánus között?

A vegánok nem fogyasztanak húst, halat, szárnyast, tehén- vagy kecsketejet, tojást, mézet, zselatint, húsleveseket, zsírt, és ide sorolhatunk minden más állati eredetű terméket is. Ugyanakkor fogyasztható minden gyümölcs, zöldség, hüvelyes, tofu, tempeh, diófélék, magvak és teljes kiőrlésű gabonák.

Zavar akkor keletkezhet a fejünkben, ha előre csomagolt ételeket fogyasztunk.

Nem kell aggódnunk, így is jól lakhat az ember
Fotó: Pexels

Ebben az esetben mindig ellenőrizzük az összetevők listáját, hogy megbizonyosodjunk róla, nincsenek benne állati eredetű összetevők.

Szerencsére ma már sok vegán jelzéssel ellátott alapanyagot vásárolhatunk a különböző boltokban. Ráadásul van már vegán hal, vegán kolbász és vegán „májkrém„ is, ami valójában zöldségből készül, de ott vannak a növényi eredetű tejtermékek, joghurtok, tejfölök, sajtok és italok is.

Mit tegyünk, ha elcsábulunk egy húsos fogásra?

Nem szabad emiatt rosszul éreznünk magunkat, hiszen a Veganuary mindössze egy kihívás. Ha pedig a növényi étrend mellett döntünk, akkor sincs semmi gond, ha tejeset eszünk vagy beleharapunk a párunk hamburgerébe.

A vegánság a kezdetek kezdetén félelmetesnek tűnhet, ezért nyugodtan megengedhetjük magunknak a „kihágásokat”.

Ugyanakkor könnyűvé is tehetjük, ha elkezdünk ráhangolódni. Például vásárolhatunk előre felaprított, konyhakész zöldségeket. A másik jó tipp, ha mindig van nálunk valamilyen vegán snack, ha netán megéheznénk. Ráadásul már nagyon sok ételnek megtalálható a vegán változata az interneten, mint a pizza, a hamburgerek, szendvicsek, tészták és még sorolhatnánk.

Plusz nem feltétlenül kell túlgondolnunk a receptjeinket sem. Vannak nagyon egyszerű egytálételek és könnyen elkészíthető finomságok az internet ízes bugyraiban. Csak el kell kezdeni, és hamarosan rájövünk, hogy nincs ebben semmi bonyolult.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.