Hamarosan algából készült biopapucsot hordhatunk a strandon

Az alternatívára a klasszikus verziók jelentős mértékű környezetszennyezése miatt volt szükség.

Forrás: beol.hu2020. 08. 10. 14:00
null
Hajdúszoboszló, 2015. július 18. Fürdõvendégek papucsai a hajdúszoboszlói strandon 2015. július 18-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A San Diegó-i székhelyű Kaliforniai Egyetem és az Algenesis Materials startup-vállakozás kutatói több évig kísérleteztek azzal, hogy előállítsanak egy tömör, habszerű anyagot algákból kivont olajból biostrandpapucs készítéséhez- írja a BEOL.

Azt remélik, hogy a jövőre piacra kerülő termék által csökkenni fog az óceánokba és a szemétlerakókba kerülő műanyag mennyisége.

„Évente világszerte több mint egymilliárd strandpapucsot gyártanak, amelyek jelentős mértékben szennyezik az óceánokat”– mondta Stephen Mayfield, az egyik projektvezető, a kaliforniai Alga Biotechnológiai Központ igazgatója.

A papucsok sem maradhattak ki a környezettudatossági hullámból.
MTI Fotó: Balázs Attila

Az óceánok műanyagszennyezése várhatóan megháromszorozódik 2040-re a Nemzetközi Szilárdhulladék Társaság nemkormányzati szervezet adatai szerint.

„Az emberek elkezdtek olyan termékeket követelni, amelyekkel elkerülhető a környezeti katasztrófa”– hangoztatta Tom Cooke, az Algenesis Materials elnöke.

A kutatók a Bioresource Technology Reports folyóiratban megjelent tanulmányban írták le a fenntartható, fogyaszróbarát és biológiailag lebomló anyag sikeres fejlesztését.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.