Hasznos tanácsok az egészséges étrend kialakításához

A profi sportolóknak a kemény edzésterv mellett, szigorú étrendet is be kell tartaniuk. Mi a titkuk? Ha megfogadjuk ezeket a tanácsokat, úgy nézhetünk ki, mint ők – természetesen mindez nem megy egyik napról a másikra – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 06. 01. 21:40
null
A rostokban és energiában gazdag reggelit követően kisebb az esélye a túlétkezésnek Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ne hagyjuk ki a reggelit!

A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Azok, akik nem reggeliznek, sokkal többet esznek a nap folyamán. A vércukorszint reggel alacsony, ezért muszáj szénhidrátot, fehérjét ennünk: pirítóst, tojást, bacont, teljes értékű gabonát, gyümölcsöt. Ha eddig nem reggeliztünk, akkor nem muszáj ezekkel a nehéznek tűnő ételekkel kezdeni, de jó, edzés előtt meginni egy pohár narancs- vagy almalevet és eszel néhány szelet pirítóst is mellé.

A rostokban és energiában gazdag reggelit követően kisebb az esélye a túlétkezésnek
Fotó: PEXELS

Hidratáljunk!

Ne csak edzés közben igyunk vizet, hanem egész nap ügyeljünk a folyadékbevitelre. A víz rendkívül fontos a szervezet számára, megkönnyíti az emésztést, szállítja a tápanyagokat, feltölti a szöveteket, ízületeket. Ügyeljünk arra is, hogy a megfelelő folyadékmennyiséget ne cukros üdítőkkel vigyük be a szervezetedbe. Sportitalokat ihatunk, de ajánlatos azokat is vízzel hígítani.

Folyadékpótlásra legjobb a víz, de a sportitalok is megoldást jelentenek
Fotó: PEXELS

Felejtsük el a gyorséttermeket!

Ha a legjobbak akarunk lenni, akkor ki kell iktatnunk az étrendünkből a gyorséttermi felhozatalt. Nem szabad pizzát, hamburgert, sült krumplit fogyasztanunk. Ezek mind olyan ételek, amelyek hosszútávon ártalmasak.

Együnk vasban gazdag ételeket!

A vas fontos nyomeleme a szervezetünknek. A nőknek naponta tizenöt milligrammra, a férfiaknak tíz milligrammra van szükségük. Szakértők szerint a nőknél gyakrabban jelentkezik a vashiány, és ez növeli a sérülések kockázatát. Együnk minél több magas vastartalmú ételt, például spenótot, vörös húst, zabpelyhet, lenmagot.

Vezessünk étkezési naplót!

Tervezzük meg mindig, hogy mit eszünk, így könnyebben kiküszöbölhetjük a buktatókat. Ajánlatos már vasárnap az egész jövő heti étkezéseidet megtervezni.

Ne diétázzunk!

A legnagyobb hibát sok hobbisportoló elköveti: csökkenti a kalóriabevitelt annak érdekében, hogy fogyjon. A szénhidrát nem az ellenségünk, csak tudni kell, hogy mennyit ehetünk. Jó minőségű szénhidrátokra igenis szükség van. Ha a test nem jut elegendő kalóriához, akkor az izomból, lebontás útján veszi el azt.

Töltsünk vissza!

Ha befejeztük a nagy intenzitású edzést vagy versenyt, akkor harminc percen belül fogyasszunk valami fehérjét szénhidráttal keverve, így például csokis tejet. Ezzel csökkentjük az izomfájdalmat, a fáradtságot és segítjük a regenerálódást. Tej helyett, sovány sajtot is ehetünk, vagy szendvicset tojással és sovány hússal.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.