Hét furcsa ok a pattanásos bőr hátterében

A felnőttkori pattanásos bőr bizony sok kellemetlen percet szereznek, ezért érdemes megkeresni a kiváltó okokat. A Diéta és Fitnesz összegyűjtött néhány érdekes tényezőt, ami a problémához vezethet.

Forrás: Diéta és Fitnesz2020. 10. 21. 11:16
null
Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. ÚJ BŐRÁPOLÁSI TERMÉK ÉS/VAGY RUTIN

Az első néhány pattanás még nem zavaró, ám ha a bőr állapota hirtelen és drasztikusan romlani kezd, pattanásos lesz, szinte mindenki azonnal vásárol egy-két új arcápoló terméket. Igen ám, de a gyönyörű bőrt ígérő, aranyáron beszerzett készítmények ellenére a pattanások újra és újra visszatérnek. Az ok egyszerű: a bőrnek időre van szüksége, hogy az új kezelési módokra reagáljon. A gyógyulási idő mindenkinél más, de legtöbbször 1–3 hónapra is szükség lehet, amíg valóban látványos lesz a javulás. A legtöbben sajnos nagyon türelmetlenek, és már egy hét után feladják – ennyi idő alatt azonban biztosan nem történik pozitív változás a pattanásos bőr esetében – írja a diétaésfitnesz.hu.

TIPP: A megfelelő készítmények használata mellett vegyük figyelembe azt is, hogy a bőrünk állapota javulhat, ha eleget alszunk és stresszmentesen élünk.

2. TÚL „NEHÉZ” SMINK

Ez is teljesen természetes reakció a bőr részéről: a nehezebb, teltebb, zsírosabb kozmetikumok eltömítik a pórusokat, a bőr nem tud lélegezni, a baktériumok is könnyen elszaporodnak, újabb pattanásokat előidézve. Egy idő után jön az ördögi kör, amiből nehéz szabadulni: hiszen a pattanásokat folyamatosan fedve, csak újabb gyulladt aknék jelennek meg. Ilyenkor többnyire már érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, aki gyógyszeres vagy lézeres kezelést javasolhat a hegesedés megszüntetésére.

TIPP: Rendszeresen tisztítsuk a sminkeszközöket, mert az azokon megtelepedő kórokozók is lehetnek a pattanásos bőr kialakulásának okozói!

3. HAJÁPOLÓ SZEREK

A különféle hajápoló szerek, mint a zselé, a balzsam, a lakk is okozhat pattanásokat, elsősorban a homlok felső részén, a haj vonala mentén. Érdekes, hogy nemcsak a túlzásba vitt hajápolási termékek okoznak pattanásokat, hanem az elhanyagolt, ritkán mosott haj is: ilyenkor a fejbőrről és a zsíros hajról leváló olaj váltja ki a pattanások keletkezését.

TIPP: Első körben érdemes lágyabb, kíméletesebb hajápoló termékekre váltani, illetve gyakrabban mosni hajat.

4. TELEFON, KIHANGOSÍTÓ

A telefon koszos felületéről baktériumok kerülhetnek az arcra és az állkapocs körüli részre, amelyek aztán pattanásokat okoznak. A kihangosítók fémrésze pedig allergiás reakciót válthat ki, ami a pattanásokhoz hasonló vörös dudorocskák megjelenésében mutatkozik. Ez utóbbi fémallergia, ami ellen egyszerűen tud fellépni: kerüli az irritációt okozó fémet, ami sok esetben a nikkel. A telefon kijelzőjét pedig érdemes naponta áttörölni fertőtlenítő kendővel, hogy megakadályozzuk a pattanásos bőr, a bőrfertőzések kialakulását.

5. FOGKRÉM

A fogkrémekben lévő adalékanyagok – még a természetes anyagok is! – okozhatnak pattanásokat a száj körül. A fogkrémváltás az első lépés, de az is jó megoldás, ha fogmosás előtt vazelinnal bekenjük a száj körüli bőrt, megvédve ezzel az irritációtól. Fogmosás után a vazelin könnyen és gyorsan eltávolítható.

6. VÁLTOZÓKOR

Menopauza idején a fő bűnös a felborult hormonháztartás. Az ösztrogén és progeszteron hormon szintje megváltozik, ami miatt gyulladásos folyamatok indulhatnak el a szervezetben, ráadásul a férfi nemi hormonok is túlsúlyba kerülhetnek. Ilyenkor sokan kapnak hormonkezelést, ami szintén állhat a bőrproblémák, a pattanásos bőr hátterében.

TIPP: Minden esetben beszéljünk az orvosunkkal, ha bőrtüneteink súlyosbodnak, és keressünk más megoldást az egyéb tünetek enyhítésére!

További tippekért, az étrend és az egyszerű szénhidrátok problémás bőrhöz való kapcsolatáért olvassa el a teljes cikket a diétaésfitnesz.hu oldalon!

Korábbi cikkünkben azzal foglalkoztunk, hogy vannak ételek, amelyek gyorsíthatják szervezetünk öregedését. Nézze meg, mit nem tanácsos enni, ha nem akarunk idő előtt ráncosak, vitaminhiányosak lenni.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.