Hogyan helyettesítsük az írót a receptekben?

Az írót sosem szabad kihagyni a receptből, hiszen nemcsak extra ízt és nedvességet ad a tésztához, de a sütemény textúrájára is hatással van. Ám bizony előfordul, hogy már nyakig vagyunk a sütésben, és akkor eszmélünk fel: nincs otthon író. Mit lehet tenni ilyen esetben, ha nem hagyhatjuk ki a receptből? A megoldás: a helyettesítés – az Origó cikke szerint.

Forrás: origo.hu2021. 02. 26. 18:20
null
Joghurt egy aranyos üvegcsében Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Citromos tej

Az író leggyakoribb helyettesítője a citromos vagy ecetes tej. A savas alapanyagtól sűrűbb lesz a tej, ezért olyan tökéletes választás.

Egy bögre tejhez adjunk egy evőkanál friss citromlevet vagy ecetet, így kapunk egy bögre íróhelyettesítőt.

Csak keverjük össze, majd hagyjuk állni 5-10 percig. A legjobb eredmény elérése érdekében használjunk magas zsírtartalmú tejet. Tortákat, süteményeket, palacsintát és gofrit készíthetünk a felhasználásával.

Hígított joghurt

A másik jó alternatíva az író helyettesítésére, ha tejjel felhígítjuk a joghurtot. Általában 3:1 arányt szoktak javasolni a joghurt javára. Ha sűrű a joghurt, akkor viszont 2:1 arányban érdemes hígítani. A keveréket azonnal fel lehet használni palacsinták, gofrik, kenyerek és mártások receptjében.

Joghurt egy aranyos üvegcsében
Fotó: Pexels

Hígított tejföl

Hasonlóan a hígított joghurthoz, hígított tejfölt is használhatunk. A tejföl sűrűségétől függően az arány szintén 3:1 vagy 2:1.

A tejfölnek krémes textúrája és kellemes aromája van, ezért lehet vele olyan jól helyettesíteni az írót.

Különösen a mártások és mártogatósok készítésénél javasolják a használatát író helyett.

Kefir

A sima kefir textúrája nagyon hasonlít az íróéhoz, ezért kiválóan helyettesíti. Egy az egyben felhasználhatjuk író helyett a receptekben. A kefir kekszek, torták és sütemények készítésénél jól bevethető.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Tonhalkrém joghurttal: a tízperces vacsora + videó

A tonhalkrém joghurttal kalóriaszegény étel, a tonhalhús magas proteintartalma miatt fogyókúrázóknak is ajánlják, emellett roppant egészséges is, hiszen tele van telítetlen, omega-3 zsírsavval, ami köztudottan jót tesz a szívünknek. Keverje ki, nem bánja meg, különösen, ha valami villámgyors és egészséges, kalóriaszegény ám laktató vacsorára vágyik – írja a mindmegette.hu.

Ha valami gyors, egészséges és laktató vacsorára vágyik, de már unja a szalámis szendvicset, egy-két doboz tonhalkonzervből isteni krémet gyárthat, ami zöldségropogóssal mártogatósként, de szendvicskrémként is megállja a helyét!

Nézze meg a videót a különleges szendvicskrém, a tonhalkrém joghurttal elkészítéséről!

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.