Hogyan kerüljük el a fogyókúra buktatóját: a jojó effektust?

Jellemzően a helytelen diéták miatt áll be a jojó effektus és kerülünk a fogyás-visszahízás ördögi körébe.

Forrás: MW2020. 10. 12. 11:56
null
A fogyókúra elsősorban nem önéheztetés, hanem az elvesztett egyensúly megtalálása kell, hogy legyen Fotó: Daria Shevtsova Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bármikor szóba kerül a fogyás, az életmódváltás, szinte törvényszerűen felvetődik a jojó effektus fogalma is. A fogyókúrázók jelentős hányada ugyanis igen komolyan küzd ezzel a jelenséggel, és sokan emiatt mondanak le az életmódváltásról.

MIT JELENT A JOJÓ EFFEKTUS?

A jojó effektus a fáradságos fogyókúrával leadott kilók gyors visszaszedését jelenti. Lefogytunk, majd visszahíztunk, gyakran többet is, mint amennyit leadtunk. Azért többet, mert ha ugyanannyit eszünk is, mint korábban, még mielőtt belevágtunk a diétába, a rossz fogyókúra egyik hatása az volt, hogy károsítottuk az anyagcserénket, ennek következtében pedig könnyebben hízunk és nehezebben fogyunk.

A mennyiségi szempontok igen gyakran előzik meg a minőségét a tájékozatlanul fogyókúrázók esetében
Fotó: Pexels

Bővebben: ennek hátterében a sejtek inzulinérzékenységének romlása áll, az, hogy a sejtjeink egyre kevésbé figyelnek a túlságosan felszaporodó inzulin folytonossá váló jelzéseire, és nem használják fel a szervezetünkbe érkezett energiát, az zsírként raktározódik el. Ennek az az eredménye, hogy az anyagcserénk egyensúlya felborul, a testünk nehezebben fogy és könnyebben hízik. Amikor már nem diétázunk, akkor szembetaláljuk magunkat a jojó effektussal. Ekkor – bár normális tartományban étkezünk – a szervezetünk mégis rosszabbul dolgozza fel a tápanyagokat.

ÖRDÖGI KÖR

Jellemzően a helytelen diéták miatt kerülünk a fogyás és visszahízás ördögi körébe. Az emberek többségében megvan az elszántság, de hajlamosak bedőlni a csodadiétáknak és helytelen módszereknek, amelyek tönkreteszik az anyagcserét.

A fogyókúra elsősorban nem önéheztetés, hanem az elvesztett egyensúly megtalálása kell, hogy legyen
Fotó: Daria Shevtsova / PEXELS

A cél nem az, hogy felüljünk egy hullámvasútra, aminek eredményeképpen minden harmadik hónapban jól nézünk ki. Azt kell elérni, hogy egy olyan táplálkozást és életmódot alakítsunk ki, amely az életünk része lesz, és csinos, egészséges testet ad. Valamikor ráléptünk a hízás útjára, ami azt jelenti, hogy felborult a testünk egyensúlya, tehát ezt az egyensúlyi állapotot kell visszaállítani. Ehhez kell egy éles kormánymozdulatot tenni, és a hízásról áttérni a fogyás útjára. Az éles kormánymozdulat pedig egy anyagcsere-rendező, szakszerű program. Ennek úgy kell zárulnia, hogy amikor elértük a célunkat, akkor továbbra is az úton maradjunk.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

A TÚL ALACSONY KALÓRIÁS ÉTRENDEKKEL VESZÉLYEZTETJÜK AZ EGÉSZSÉGÜNKET

Nem kell lemondanunk a szénhidrátokról és az este hat óra utáni vacsoráról sem, sőt valójában kötelező, ha tartósan szeretnénk súlyt veszteni. Ugyanakkor nem árt, ha a termékek címkéit megtanuljuk értelmezni és óvatosak vagyunk a hangzatos ígéretekkel. Csengeri Lillával, a Magyar Diete­tikusok Országos Szövetségének okleveles szakemberével beszélgettünk.

Korábbi cikkünket ITT olvashsatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.