Hogyan lehet felkészülni az élethosszig tartó diabétszre?

Ahhoz, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő gyermek testileg és lelkileg egészségesen fejlődjön, szükség van a szurikátákéhoz hasonló „kolóniára” – a család, a kezelőorvos, a pedagógusok –, fokozott és állandó figyelmére. A Szurikáta Alapítvány e védőburok megteremtésén fáradozik évek óta – írja a szabadfold.hu.

Forrás: SZABADFOLD.HU2020. 11. 16. 15:32
null
Diabétesz Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nincs semmi, amit ha megtettél volna, nem következik be, és nincs semmi, amit ha nem tettél volna, nem következik be gyermeked dia­bétesze” – e mottóval kezdődik az Újrakezdés című mesekönyv, utalva az évente mintegy 300-330 újonnan diagnosztizált gyermek szüleinek súlyos lelki problémájára, amellyel mindannyian megküzdenek a betegség elején: ez az önvád. Pedig a kór kialakulásáért senki nem hibáztatható, ugyanis élethosszig tartó autoimmun betegségről van szó.

A betegség traumafázisait jól ismeri Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány vezetője is. Második kislányánál három és fél évesen állapították meg a diagnózist, 2012 áprilisában válságos állapotban került kórházba. Ezt követően a veszteségfolyamat lépcsőfokain ment át a család: a gyászhoz hasonló elutasítástól kezdve az alkudozáson, a dühön át a reményig és elfogadásig mindent megéltek.

A gyermek életét sikerült megmenteni, a család napi rutinja alkalmazkodott a vércukormérés és az inzulininjekciók ritmusához, a kislány sok mindenben a régihez hasonló életét folytathatta.

A diabétesz gyermekeknél is felismerhető tünetei a kínzó szomjúság, fáradtság, gyors fogyás és állandó éhségérzet, ismételt bepisilés
Fotó: PEXELS

Ám amikor szerették volna visszavinni az óvodába, az intézmény vezetője úgy vélte, túl nagy felelősség számukra egy élethosszig tartó diabétesszel diagnosztizált gyermek.

A sokkoló „fogadtatás”, valamint egy hosszú és méltatlan jogi folyamat hatására született meg 2014-ben a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért szervezet, hogy a kis cukorbetegek is csatlakozhassanak a gyermekközösségekhez, az oktatásban ugyanolyan feltételekkel vehessenek részt, mint egészséges társaik.

– Előttem senki nem volt tisztában azzal, mi a jogi háttér a diabéteszes gyerekek közoktatásával kapcsolatban. A törvény kimondja: minden diabéteszes gyereknek joga van óvodába, iskolába járni. A feltételeket az intézménynek kell biztosítania.

Nem kell itt túl nagy dolgokra gondolni, hiszen a legtöbb iskolában van egy-egy olyan gyakorlatias, jó érzésű pedagógus, aki elszalad az elsősegélydobozért, ha a gyerekkel baleset történik. Ők azok, akiknek nem teher a diabéteszes kisgyermekekre odafigyelni. Ha nincs ilyen ember, akkor viszont a fenntartó kötelessége egészségügyi végzettségű dolgozót adni.

A szülőnek pedig – a megfelelő szóbeli és írásbeli információ mellett – kötelessége a „hipós csomagnak” nevezett túlélőcsomagot átadni. Minden ismeret elfér egy A4-es papír két oldalán, ami az érintett gyerekek ellátásához kell – mondja Kocsisné Gál Csilla. Ha az intézmény ezek után sem hajlandó befogadni a gyermeket, Csilla közvetít a szereplők között.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Kutatás: ha ezt az ételt fogyasztja, akár tovább is élhet

Előzetes kutatási eredmények szerint a csilit gyakorta fogyasztók tovább élnek, és lényegesen kisebb eséllyel végeznek velük a keringési és daganatos betegségek – olvasható az Origó portálon megjelent tanulmányban.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.